Premier Thailand wil ’paniekzaaiers’ de mond snoeren

BANGKOK:- Premier Prayut heeft internetproviders bevolen om onmiddellijk de internettoegang te blokkeren van iedereen die informatie verspreidt die mensen bang kan maken. Het bevel, uitgevaardigd op grond van de emergency decree (noodverordening) is gisteravond in de Royal Gazette gepubliceerd en treedt vandaag  in werking.

Het verbiedt iedereen om ‘nieuws te melden of informatie te verspreiden die mensen bang kan maken of opzettelijk informatie vervormt om een misverstand over de noodsituatie te veroorzaken, wat uiteindelijk de staatsveiligheid, de openbare orde of de goede zeden van de mensen kan aantasten’.

Op grond van het bevel stelt de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) internetserviceproviders op de hoogte om te controleren van welk IP-adres dergelijke informatie afkomstig is. 

Daarna moeten de ISP’s de NBTC informeren en de internettoegang van het betreffende IP-adres blokkeren. De NBTC geeft de informatie vervolgens door aan de politie voor juridische stappen.

Thaise academici hadden eerder kritiek op de aankondiging die Prayut de bevoegdheid geeft om een dergelijk bevel uit te vaardigen. Ze voeren aan dat niemand mag worden vervolgd voor het delen van waarheidsgetrouwe informatie, zelfs als die beangstigend is.

De normale procedure is dat de autoriteiten, met name het ministerie van Digital Economy and Society, de rechtbank vragen om inhoud waarvan wordt vermoed dat deze illegaal is, te verbieden. Als de rechtbank dit goedkeurt door een bevel uit te vaardigen, wordt de exploitant van het platform waarop de inhoud wordt gehost, gevraagd hieraan te voldoen.

Het nieuwe bevel versnelt het censuurproces door van de ISP’s te eisen dat ze de inhoud onmiddellijk blokkeren voordat er juridische stappen worden ondernomen. Het is echter onduidelijk hoe autoriteiten dit kunnen bereiken, aangezien de meeste thuisgebruikers verschillende IP-adressen of dynamische IP’s krijgen toegewezen, elke keer dat ze een router inschakelen of na gebruik van internet gedurende een vooraf gedefinieerde tijdsperiode, alleen bekend bij de ISP’s.

Het blokkeren van één IP-adres betekent daarom niet dat een gebruiker geen ander IP-adres kan gebruiken. Hij kon alleen worden gestopt door zijn internetaccount helemaal te laten opschorten. Bovendien kan een VPN-service (Virtual Private Network) altijd worden gebruikt om het IP-adres van een gebruiker te maskeren. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u op de website van Dick van der Lugt gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Dick van der Lugt 
Bron: Bangkok Post

Eén gedachte over “Premier Thailand wil ’paniekzaaiers’ de mond snoeren”

  1. Moeten ze maar beginnen om televisiezenders 1 t/m 99 te sluiten.
    Covid19 hier covid19 daar.
    Alsof covid20 21 22 23 al in de wachtrij staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!