Premier Srettha Thavisin van Thailand heeft aangekondigd de controversiële toeristenbelasting van 300 baht te schrappen

PATTAYA:- Premier Thavisin heeft het besluit van de regering aangekondigd om de controversiële toeristenbelasting van 300 baht te schrappen. Een belasting die vorig jaar aanvankelijk werd voorgesteld, maar op tegenstand van de particuliere sector stuitte. 

De voorgestelde heffing, 300 baht op luchthavens (ongeveer € 7,50 ‘en 150 baht over land of over zee, was aanvankelijk voorgesteld toen het land uit de covid-pandemie kwam. De reisindustrie had zich ertegen verzet vanwege dubbelzinnigheid en verwarring.

Het idee van de Nationale Commissie voor Toerismebeleid werd oorspronkelijk gepromoot als een manier om de medische kosten te financieren van buitenlandse toeristen die betrokken waren bij ongelukken of die helaas uit de sterfelijke spiraal waren verdwenen. Het werd echter al snel duidelijk dat slechts 10 procent van het fonds aan verzekeringen zou worden besteed en dat dit zeer discretionair zou zijn.

Het voorgestelde fonds werd vervolgens op de markt gebracht als een essentieel onderdeel van het repareren en herstellen van toeristische locaties, zoals enkele tempels en archeologische vindplaatsen. Voorbeelden die naar voren werden gebracht, waren het installeren van openbare toiletten bij toeristische attracties of het herstellen van religieuze afbeeldingen in hun oude glorie.

De kwestie van hoe de invoerbelasting moest worden geïnd, is nooit opgelost. Het gold niet voor Thaise burgers, diplomaten, houders van een werkvergunning en baby’s jonger dan twee jaar. Houders van het Elite-visum en een verblijfsverlenging van één jaar, op basis van pensionering of huwelijk, mopperden dat ze in ieder geval geen “toeristen” waren. Luchtvaartmaatschappijen waren er tegen dat de belasting op tickets zou worden inbegrepen, omdat ze (zonder gedetailleerd onderzoek) niet konden zeggen wie deze moest betalen en wie niet.

De heer Srettha legde in zijn annuleringstoespraak uit dat het verlaten plan niet echt de moeite waard was. Hij stelde zijn vertrouwen in het groeiende aantal buitenlandse bezoekers, wat meer inkomsten voor de nationale geldpot betekent. 

Maar expats – vooral degenen die leven van voorbelaste pensioenen en polissen – zouden nu openheid op prijs stellen over het beleid van de Thaise belastingdienst over het belasten van buitenlandse inkomsten, zowel afgedragen als wereldwijd. 

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!