Premier Srettha Thavisin belooft binnen zes maanden een einde te maken aan recreatief gebruik van marihuana in Thailand

BANGKOK:- Premier Srettha Thavisin kondigde zijn ambitie aan om binnen zes maanden een einde te maken aan het recreatieve gebruik van marihuana in Thailand, waarbij hij wetswijzigingen en strengere beperkingen op de verkoop van de plant beloofde om ervoor te zorgen dat deze uitsluitend voor medische doeleinden wordt gebruikt.

Premier Srettha maakte gisteren bekend dat de regering eraan werkt om een ​​einde te maken aan de dubbelzinnige regels rond het gebruik van cannabis, waarvan hij erkende dat het momenteel beschikbaar is voor zowel medisch als recreatief gebruik.

Thailand werd in juni 2022 het eerste land in Azië dat marihuana decriminaliseerde vanwege de medische toepassingen ervan. Sindsdien zijn er echter, als gevolg van het ontbreken van juiste regulering als gevolg van het voortdurende debat over de decriminalisering tussen verschillende politieke groeperingen, duizenden cannabiswinkels in het hele land ontstaan, vooral in toeristische plekken als Pattaya en Phuket, waardoor het een uitdaging wordt om de cannabishandel onder controle te houden. 

Premier Srettha benadrukte helder en klaar naar de media: de “marihuanawetten moeten herschreven worden om uitsluitend medisch gebruik mogelijk te maken. De plant mag niet voor recreatieve doeleinden worden gebruikt.”

Hoewel hij niet inging op de specifieke details van hoe hij de fabriek of de winkels gaat reguleren, stelde Srettha wel een deadline van zes maanden, waarin hij verklaarde dat binnen dit tijdsbestek duidelijkere en strengere regels zullen worden geïmplementeerd.

De premier liet ook doorschemeren dat er al een brede overeenstemming bestaat tussen de elf partijen binnen de regeringscoalitie dat het gebruik van cannabis en de extracten ervan strikt beperkt moet blijven tot medische doeleinden.

Ondertussen bevindt zich onder de coalitie de Bhumjaithai-partij, die er tijdens de vorige regering in slaagde haar vlaggenschipcampagne van cannabislegalisering te verwezenlijken.

Hoewel Anutin Charnvirakul, de leider van Bhumjaithai, meerdere keren zijn voornemen heeft uitgesproken om de Narcoticawet te wijzigen om strikte controle op cannabisgebruik te garanderen, is hij sterk gekant tegen het idee om marihuana opnieuw te categoriseren als een gereguleerde stof. Door een dergelijke daad zouden mensen gevangenisstraffen of zware boetes kunnen krijgen voor het gebruik van marihuana, en Anutin en Bhumjaithai zijn hier sterk tegen.

Momenteel zijn er bijna 6.000 wietshops in Thailand. Thaise boeren mogen ook alleen vrijelijk marihuana verbouwen als ze vooraf toestemming vragen aan de Food and Drug Administration.

Bovendien lijken de enige duidelijke regels voor het gebruik van planten alleen het verbod op het roken van marihuana in openbare ruimtes, een leeftijdsbeperking en het verbod op cannabiswinkels in de buurt van scholen te zijn, waarbij de olifant in de kamer niet wordt aangesproken: het illegale recreatieve gebruik ervan. en duizenden apotheken waren duidelijk gericht op toeristen en recreatief gebruik versus strikte medische toepassingen.

Binnen de nieuwe regering zijn er meerdere keren ideeën ontstaan ​​om de vage regelgeving te verduidelijken.

De onlangs benoemde minister van Volksgezondheid, Khun Cholnan Srikaew, verklaarde dat de Bhumjaithai-partij de optie heeft om haar Cannabiswet opnieuw ter beraadslaging in het parlement voor te leggen.

Olleke Bolleke in Thailand 

2 gedachten aan “Premier Srettha Thavisin belooft binnen zes maanden een einde te maken aan recreatief gebruik van marihuana in Thailand”

 1. Ik gebruik zelf niet maar ik voorspel dat het de regering nooit zal lukken om dit terug te draaien.
  Het gebruiken gaat dan gewoon weer in de achter kamertjes.

 2. Daar zit je dan met je cannabis Paleis op de Tweede beach road in jomtien .
  Prachtige,, cannabis Paleis gebouwd en mag straks weer gaan sluiten???
  Zo zijn er nog 10 tallen!!!
  Ben benieuwd hoe het gaat aflopen..
  Inmiddels al veel te krijgen op de ilegale markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!