Premier Shretta eerde gisteren de ‘grote vernieuwer’, van Thailand, koning Chulalongkorn 

BANGKOK:-Premier Srettha Thavisin en regeringsfunctionarissen markeerden de Chulalongkorn-dag in het hele land met ceremonies ter ere van Rama V (1853-1910), die wordt gecrediteerd voor het afschaffen van de slavernij en het moderniseren van Siam.

Premier Srettha leidde kabinetsleden en hoge functionarissen om kransen te leggen voor het standbeeld van koning Chulalongkorn op het Royal Plaza voor de Ananta Samakhom-troonzaal van Dusit Palace in het centrum van Bangkok.

Anderen die kransen legden waren onder meer de opperbevelhebbers van de strijdkrachten, hun vrouwen, voorzitters van onafhankelijke organisaties en hoofden van overheidsinstanties die de vorst ten dienste stonden, maar ook hoofden van staatsbedrijven en vertegenwoordigers van politieke partijen en onderwijsinstellingen.

23 oktober is een nationale feestdag ter herdenking van de dood van koning Rama V, die bij de Thais bekend staat als Phra Piya Maharaj (de grote geliefde koning), vanwege zijn daden en inspanningen om Siam te moderniseren.

Het Koninklijke Thaise leger hield ook een grote ceremonie op het hoofdkwartier ter herdenking van de 113e verjaardag van het overlijden van koning Chulalongkorn.

Legeropperbevelhebber Charonchai Hinthao gaf legerbases in het hele land de opdracht om gelijktijdige ceremonies te houden ter ere van de overleden koning.

Koning Chulalongkorn was de vijfde koning van Siam onder het Huis Chakri. Hij regeerde van 1868 tot 1910 en wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke monarchen in de Thaise geschiedenis.

Hij werd in 1853 geboren als zoon van koning Mongkut en koningin Debsirindra. Hij kreeg traditioneel Thais onderwijs, maar studeerde ook Engelse en westerse vakken. Hij was een scherp waarnemer van de wereld om hem heen en was vastbesloten Siam te moderniseren om het lot van de westerse kolonisatie te vermijden dat de buurlanden van Thailand overkwam.

Koning Chulalongkorn besteeg de troon op 15-jarige leeftijd. Een van zijn meest opmerkelijke prestaties was de afschaffing van de slavernij in Siam. Om sociale onrust te voorkomen deed hij dit geleidelijk over een periode van tientallen jaren.

Hij hervormde ook de overheidsbureaucratie, zette een modern onderwijssysteem op en legde een netwerk van wegen en spoorwegen aan.

Koning Chulalongkorn stierf op 23 oktober 1910, op 57-jarige leeftijd. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, koning Vajiravudh.

Olleke Bolleke in thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!