Premier Prayut zet Khun Thamanat Prompow en en khun Narumon Pinyosinwat buiten de deur van het kabinet

BANGKOK:- Slechts enkele dagen na het overleven  van een motie van wantrouwen welke aanleiding gaf tot vermoedens van een breuk in de partij, heeft premier Prayut Chan-o-cha de controversiële vice-minister van Landbouw en Coöperaties Thamanat Prompow afgezet, evenals staatssecretaris van Werkgelegenheid Narumon Pinyosinwat, die tevens de functie woordvoerster voor Prayut bij het Ministerie van Arbeid had.

Het bevel is gisteren uitgevaardigd en is vandaag gepubliceerd in de Royal Gazette, waarmee ze officieel uit het kabinet zijn verwijderd.  Premier Prayut zei dat het ontslag ten voordele van de regering was en suggereerde tegelijkertijd dat andere ministers zouden kunnen worden verwijderd. Toen men hem om details vroeg, zei de premier alleen dat hij zo zijn eigen redenen had.

Velen hadden gespeculeerd over spanningen tussen de premier en Khun Thamanat die een opkomend lid in de partij was geworden terwijl het hem lukte in het Thaise kabinet te komen ondanks voor zijn eerdere veroordeling voor drugssmokkel in Australië, enkele jaren eerder.

Sommigen vroegen zich af waarom hij niet werd genoemd toen 5 andere kabinetsleden de no-contest-stem kregen en geruchten de ronde deden over een plan om aan de macht te komen als premier Prayut de motie van wantrouwen zou verliezen, terwijl Thamanat altijd elke ambitie voor premierschap heeft ontkend.

Khun Thamanat ondertekende een ontslagbrief waarin hij zei dat hij het niet eens was met de richting van de nationale overheid en dat hij niet hetzelfde pad kon volgen als premier Prayut.  Hij was nog maar drie maanden eerder verkozen tot secretaris-generaal van de Palang Pracharath-partij, maar nu zegt hij dat hij misschien vertrekt en zelf een nieuwe partij begint.

Insiders wisten te melden dat Thamanat niet tevreden was met een plaatsvervangende functie en een volledige ministerietitel wilde.  Voor nu zal hij zijn MP-positie voor de provincie Phayao behouden en de tijd nemen om te beslissen.  Toch beschouwen politieke analisten hem als de machtigste politieke makelaar van de coalitieregering.

Ondertussen stond het klokje van vice-premier Prawit Wongsuwan, de leider van de PPRP even stil, nadat hij erachter kwam dat Thamanat uit het parlement gezet was, hij was namelijk niet op de hoogte van de zuivering en kwam er pas achter kwam nadat het koninklijk bevel was gepubliceerd.  Politieke insiders zeggen dat premier Prayut het risico van een machtsbeweging tegen hem niet zou tolereren en de PPRP stevig in zijn greep wilde houden.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!