Politie Thailand onderzoekt hackers die vaccinafspraken stelen en doorverkopen

BANGKOK:- Te midden van vaccinschaarste in de trage uitrol van Thailand en een tumultueus registratieproces met steeds veranderende systemen en kleine aanmeldingsvensters, zoekt de Thaise bevolking allerlei middelen om zich te laten vaccineren.  

Mensen die zich voordeden als dokters verkochten online nep-vaccinafspraken, en autoriteiten beschuldigden leden van de Hi-So-elite van het huren van motortaxi-vesten om zich voor te doen als taxichauffeurs die voorrang krijgen bij vaccinatie.  

Mensen deden zelfs alsof ze ouder waren dan 60 om een ​​afspraak te maken voor het vaccinatieprogramma voor ouderen van Bang Sue.  

EN NU doen hackers ook nog mee aan de vaccinzwendel door online afspraken te stelen en te verkopen.

De hackers zijn ervan beschuldigd de computersystemen van een mobiele telefoonserviceprovider te hebben geïnfiltreerd om toegang te krijgen tot details van vaccinafspraken in het vaccincentrum van Bang Sue Grand Station in Bangkok.  Ze verkochten deze afspraken vervolgens aan mensen die graag wilden worden gevaccineerd voor 500 tot 1000 baht per stuk, aldus de Thaise minister van Transport, Khun Saksayam Chidchob.

Hij sprak over de misdaad en legde uit dat het mobiele telefoonbedrijf – dat tot nu toe niet is genoemd – de inbreuk op de beveiliging heeft ontdekt en een klacht heeft ingediend bij de politie, met het verzoek om hulp bij het opsporen en identificeren van de hackers.  De politie heeft gezworen de betrokkenen te onderzoeken en voor de rechter te slepen, en zei dat, indien veroordeeld, de hackers tot 10 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.  

De nationale politie gaat ook de mogelijkheid onderzoeken of er een overheidsfunctionaris bij de verkoop van online gehackte vaccinatieafspraken betrokken is, iets wat niet ondenkbaar is in Thailand.

De minister van Transport waarschuwde mensen om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat ze worden opgelicht of geld betalen voor oplichting of nadelen die op enigerlei wijze toegang geven tot vaccinatie zonder een correct geregistreerde afspraak.  Er zijn officiële kanalen om afspraken te maken en om een vaccinatie te krijgen, en deelname aan andere methoden kan ertoe leiden dat mensen hun geld verliezen of zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

De minister waarschuwde zelfs dat degenen die deze gehackte vaccinafspraken hebben gekocht, gerechtelijke vervolging tegemoet kunnen zien, als zij zich niet bij de politie melden en ging zelfs zo ver door te zeggen dat degenen die niet meewerken met de politie hun recht op een vaccin zullen verliezen  verstrekt door de Thaise overheid.

Degenen die de hackers hebben betaald voor een vaccinafspraak en naar voren komen om de politie te helpen bij hun onderzoek door informatie te verstrekken over hoe ze de afspraken of een betalingsbewijs hebben gekocht, zullen respijt krijgen en alsnog een vaccin krijgen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: pixabay
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!