Planktonbloei in de Golf van Thailand duidt op ernstige vervuiling, zo waarschuwen deskundigen 

CHONBURI:- Deskundigen zijn bezorgd dat frequente gevallen van planktonbloei in de Golf van Thailand ernstige milieuproblemen kunnen weerspiegelen. Deze bezorgdheid werd geuit tijdens een seminar dat onlangs door het instituut voor innovatie en maatschappelijk betrokkenheid en de visserij faculteit van Kasetsart universiteit werd gehouden.

Tijdens het seminar noemde professor Chettapong Meksamphan de recente planktonbloei op het Bang Saen-strand in Chonburi als een voorbeeld van de gevaarlijke achteruitgang van het zeemilieu.

Het water bij Bang Saen Beach kleurde dit jaar verschillende keren groen, waarbij planktonbloei tientallen vissen doodde langs het 3 tot 4 kilometer lange strand, wat gevolgen had voor het toerisme omdat niemand in de stinkende zee kon zwemmen.

Professor Chettapong zei dat planktonbloei meestal plaatsvindt na zware regenval, maar ook kan plaatsvinden als gevolg van afvalwater.

Hij zei dat plankton bloei vaak voorkomt in de Golf, omdat afvalwater van gemeenschappen en fabrieken, evenals landbouwafvoer, meestal langs de Chao Phraya-rivier in de zee stroomt.

Hij legde uit dat het afvalwater en de landbouwafvoer voldoende voeding bieden, en dat dit, in combinatie met zonlicht, precies de juiste omstandigheden creëert voor een planktonbloei.

Hij zei dat dergelijke plankton bloei veel vissen doden, omdat plankton overdag weliswaar zuurstof produceert, maar ’s nachts alle zuurstof uit het zeewater verbruikt en de vissen in wezen verstikt.

Eutrofiëring is het proces waarbij een waterlichaam verrijkt raakt met voedingsstoffen, met name stikstof en fosfor. Dit kan in de loop van de tijd op natuurlijke wijze gebeuren, maar wordt ook versneld door menselijke activiteiten zoals landbouw, rioolwaterzuivering en afvoer van kunstmest.

Overheidsinstanties zouden ook vrijwilligersnetwerken moeten opzetten om de kwaliteit van het zeewater te monitoren om ernstige vervuiling te voorkomen, zo werd besloten.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!