Overheid van Thailand gaat centra opzetten om het nepnieuws aan te pakken

BANGKOK:- De Thaise regering zal op drie verschillende niveaus centra’s gaan opzetten om de inspanningen om nepnieuws op sociale media aan te pakken te coördineren, zo verklaarde de regeringswoordvoerder, khun Thanakorn Wangboonkongchana.

Het kabinet keurde dinsdag de ontwerpverordening van het kabinet van de premier goed om nepnieuws en valse informatie op sociale media aan te pakken om ervoor te zorgen dat de mensen correcte informatie krijgen, aldus de woordvoerder.

Volgens de nieuwe verordening zullen de centra worden opgericht om de inspanningen om nepnieuws aan te pakken te integreren, zo vertelde khun Wangboonkongchana.

Het secretariaat van het ministerie van Digitale Economie en Samenleving (MDES) zal een centraal coördinatiecentrum oprichten, dat als centraal centrum zal fungeren, terwijl elk ministerie ook zijn eigen coördinatiecentrum zal opzetten om deze problemen aan te pakken.

Het Provinciaal Bestuur onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal ook in elke provincie dergelijke centra opzetten met de leiding van de provinciegouverneurs of hun plaatsvervangers.

In het geval van de verspreiding van nepnieuws, moeten betrokken functionarissen onder de nieuwe verordening het publiek onmiddellijk waarschuwen en de afdeling Public Relations binnen een uur op de hoogte stellen om het nieuws snel te corrigeren en juridische stappen te ondernemen tegen degenen die betrokken zijn bij het verspreiden ervan, zei hij.

De autoriteiten moeten de MDES ook vragen om het nepnieuws onmiddellijk van het computersysteem te verwijderen, zei hij.

“Het ontwerp zal dienen als een gids om nepnieuws aan te pakken, met name informatie die sociale verdeeldheid creëert, de reputatie van het land ruïneert en de economie schaadt”, aldus khun Wangboonkongchana.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Chiangmaione

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!