Oude artefacten die in de jaren zestig naar de VS werden gesmokkeld, gaan terug naar Thailand

~GESTOLEN GOED GEDIJT NIET~
(Wat je steelt, brengt geen blijvend voordeel)

BANGKOK:- Twee oude artefacten die decennia geleden uit Thailand werden gesmokkeld en in een museum in de Verenigde Staten werden tentoongesteld, worden teruggestuurd naar Thailand.  De 2 met de hand gesneden lateien, elk met een gewicht van meer dan 680 kilogram, werden uit tempels in Buri Ram en Sa Kaeo gestolen,  volgens werd een klacht ingediend bij het advocatenkantoor van het overheidsdistrict van California in San Francisco.

Er werd  door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid in 2016 een onderzoek ingesteld nadat de consul-generaal van het Koninklijke Thaise consulaat in in Los Angeles het Asian Art Museum in San Francisco had bezocht en die de oude Thaise lateien had gezien.  

Het onderzoek is nu afgerond en de Amerikaanse regering heeft besloten de bovendorpels terug naar Thailand te verschepen, aldus woordvoerder Tanee Sangrat van het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Inmiddels zijn oude lateien zijn ook van de lijst van het museum verwijderd.

De bovendorpels worden verondersteld aan het einde van de jaren zestig gestolen te zijn en aan Europese kooplieden verkocht, aldus het advocatenkantoor voor het noordelijke district van Californië.  De ene werd in 1966 aan het museum geschonken en in 1968 kocht het museum de andere bovendorpel.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Vertaling: Olleke Bolleke in
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!