Oproep aan de Thaise regering voor condohervorming om méér buitenlanders naar het koninkrijk aan te trekken

BANGKOK:- De regering van Thailand is aangespoord om het overmaken van geld te vereenvoudigen en meer medisch personeel beschikbaar te houden om rijke gepensioneerden te ondersteunen, dit als doel om de economie in het land te stimuleren door middel van buitenlandse eigendommen.

Khun Atip Bijanonda, vice-voorzitter van de Handelsraad van Thailand, zei dat procedures voor het overboeken van geld voor buitenlanders die condos kopen momenteel een enorm obstakel vormen omdat het proces buitengewoon ingewikkeld is.

“Om een ​​condo-overdracht te krijgen, zijn buitenlanders verplicht om geld uit het buitenland over te maken in hun eigen valuta en een certificaat van deviezentransactie aan te geven of te tonen aan het Lands Department”, zo verklaarde hij.

Dit is erg omslachtig en bovendien onhandig omdat veel buitenlandse kopers een bedrijf in Thailand hebben of een Thaise vrouw hebben.  Ze moeten geld overmaken uit Thailand om vervolgens terug overmaken om een ​​condo in Thailand te kunnen kopen.

De regeringen van veel landen geven niets om inkomende geldtransfers, maar wel om uitgaande transfers”, zo beweerde khun  Atip.  “De Thaise regering zou deze regel moeten aanpassen.”

Hij zei dat Thaise mensen zich geen zorgen hoeven te maken dat het toestaan ​​van buitenlands bezit géén belemmering voor de Thaise bevolking is, omdat Thaise mensen ook onroerend goed  in veel overzeese landen kunnen kopen en die landen verkopen aan buitenlanders niet als een alleenrecht wordt beschouwd.

“De meeste Thaise eigendommen die worden verkocht aan of de voorkeur hebben van buitenlanders bevinden zich in een ander segment dan Thaise kopers. Buitenlanders kiezen vaak voor locaties die niet de voorkeur hebben van Thais en vice versa,” aldus khun Atip.

Khun Nonarit Bisonyabut, senior onderzoeker bij het Ontwikkelingsonderzoeksinstituut van Thailand, zei dat de Thaise economie het moeilijk kan hebben als deze niet wordt aangedreven door de vastgoedsector.

“De lokale vraag naar [huisvesting] zal krimpen als gevolg van de dalende trend van de bevolkingsgroei”, zei hij.  “Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten zal ook een probleem zijn en we hebben nog steeds geen plan om de schuld van 1,5 biljoen baht terug te betalen”, zei hij.

Khun Nonarit zei dat Thailand aantrekkelijk was onder buitenlanders die op zoek waren naar herplaatsing.  Hij zei dat het land buitenlandse kopers terug zal aantrekken als de pandemie afneemt.

“Het aantrekken van langdurig ingezetenen zal het land een enorme inkomstenboost geven en de economie, investeringen en werkgelegenheid stimuleren. Het zal de groei van de nieuwe S-curve-economie stimuleren, zoals de regering hoopt”, zei hij.

Volgens de overheidsmaatregelen om de aankoop van onroerend goed onder buitenlanders te bevorderen, zal de doelgroep van langdurig ingezetenen bestaan ​​uit rijke wereldburgers, thuiswerkende professionals in Thailand, vermogende gepensioneerden en hoogopgeleide professionals.

De regering wil 1 miljoen van hen aantrekken en verwacht een bijdrage van 1 biljoen baht per jaar, ofwel 1 miljoen baht per hoofd.

De regering verwacht ongeveer 800 miljard baht aan investeringen op 10.000 rijke wereldburgers en 80.000 rijke gepensioneerden, terwijl de inkomsten van ongeveer 270 miljard baht uit belastingen zullen komen.

Thailand wil ook de economie van doelindustrieën stimuleren die kennisoverdracht naar het land mogelijk maken en lokale werkgelegenheidskansen vergroten.

“Nadat de maatregelen vorige maand door het kabinet waren goedgekeurd, gaat het volgende proces over regels en voorschriften waarbij veel overheidsinstanties betrokken zijn, deze zouden moeten worden aangepast”, aldus khun Nonarit.

Op dit moment wordt een dienstencentrum voor langdurig ingezetenen opgezet.  Het zal vergelijkbaar zijn met de Raad van Investering, die alle obstakels zal helpen wegnemen en zal coördineren met alle gerelateerde instanties.

Tegen het einde van het eerste kwartaal of het tweede kwartaal van volgend jaar zal Thailand beginnen met het verwelkomen van langdurig ingezetenen.

“Kansen brengen risico’s met zich mee”, aldus Nonarit.  “Er zullen hier een aantal rijke gepensioneerden komen. We moeten het aantal medisch personeelsbestand vergroten om de stijgende vraag van senioren, zowel buitenlanders als Thais, te ondersteunen.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!