Op de lange termijn wordt er een luxe nieuw busstation in Bang Sue gebouwd, welke vergelijkbaar is met het Yūrakuchō-busstation in Japan 

BANGKOK:- De minister van Transport, Khun Suriya Juangroongruangkit benadrukte gisteren dat ondanks kritiek op de situatie van het Mo Chit 2-busstation in Bangkok in het Chatuchak-gebied, de terminal niet waardeloos is, maar uiteindelijk naar Bang Sue zou verhuizen.

Deze busterminal was slechts bedoeld als een tijdelijk instapstation naar huis, vertelde hij tijdens een bijeenkomst die werd gehouden om het ontwerp van de Budgetuitgavenwet voor het begrotingsjaar 2024 ter waarde van 3,48 biljoen baht te bespreken.

Op korte termijn zullen er verbeteringen worden aangebracht aan de terminal, zei Suriya. De huidige staat van de terminal werd vorige week op sociale media bekritiseerd door Move Forward-parlementslid Suphanat Minchaiynunt, waarbij premier Srettha Thavisin ook tussenbeide kwam nadat een hooggeplaatste functionaris die verantwoordelijk is voor de terminal bedreigt werd.

Op de lange termijn, zei khun Suriya, zullen er plannen worden voorbereid voor een toekomstige ontwikkeling van openbaarvervoersdiensten om alle regio’s met elkaar te verbinden. Het zou samenkomen bij het Bangkok Apiwat Central Station, dat naar verwachting het nationale transportknooppunt zal worden.

Het knooppunt zou hogesnelheidstreinen integreren die regio’s met elkaar verbinden, langeafstandstreinen die verschillende provincies met elkaar verbinden, en het bestaande spoorwegsysteem voor openbaar vervoer, zoals de paarse, rode, blauwe en groene lijnen.

Deze integratie zou ook bijzonder geschikt zijn voor de ontwikkeling van het busstation van Transport Co Ltd, zei hij. Het plan zou de bouw van een nieuw gebouw met meerdere verdiepingen omvatten dat zou dienen als de busterminal van Transport Co Ltd, met een verticale structuur met hellingen die rond het gebouw draaien voor het ophalen van passagiers, die lijken op de poorten van de luchthaventerminal.

Het Yūrakuchō-busstation in Fukuoka

Op de centrale as van elke verdieping zouden restaurants en gemakswinkels worden gevestigd, met een gecentraliseerd airconditioningsysteem, vergelijkbaar met stations in Japan, zoals het Yūrakuchō-busstation nabij het treinstation van Tokio of busterminals nabij het Hakata-station in Fukuoka. Dit project, een samenwerking tussen de Transport Co Ltd en het Ministerie van Transport, zal naar schatting ongeveer vier jaar duren, zei Suriya.

Er zou echter een aanzienlijk budget nodig zijn vanwege de extreem hoge grondprijzen rond de centrale stations in Bangkok, geschat op maar liefst 500.000 baht per vierkante wah (4 vierkante meter).

Zo speelt de waarde van de 1,12 hectare grond die momenteel het oostelijke busstation (Ekamai) aan Sukhumvit Road huisvest, die wordt geschat op ongeveer 7 miljard baht, een rol. De oostelijke terminal zal uiteindelijk moeten worden verplaatst naar de toekomstige Mo Chit 2-busterminal in Bang Sue.

Olleke Bolleke in Bangkok

Eén gedachte over “Op de lange termijn wordt er een luxe nieuw busstation in Bang Sue gebouwd, welke vergelijkbaar is met het Yūrakuchō-busstation in Japan ”

  1. Die hoge grondprijs is natuurlijk een geval van vestzak naar broekzak om dat veel van die grond al in het bezit is van de vervoersbedrijven daar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!