Ontploffing in Thaise fabriek in centraal Thailand, het gebied wordt geëvacueerd vanwege angst voor giftige dampen

~BREAKING NIEUWS~

SAMUT PRAKAN:- Een enorme explosie in een fabriek aan de rand van Bangkok veroorzaakte deze morgen een schokgolf tot in een terminal van luchthaven Suvarnabhumi dat de omgeving van Groot Bangkok bedient en leidde tot de evacuatie van bewoners van  het gebied. 

Bij een enorme explosie in een fabriek in Samut Prakan is ten minste één persoon om het leven gekomen en zijn er nog eens 21 mensen gewond zijn geraakt, terwijl een groot gebied, waaronder het ziekenhuis waar aanvankelijk slachtoffers werden behandeld, moest worden geëvacueerd vanwege de angst voor giftige dampen van verbranding  chemicaliën en de mogelijkheid van extra aanduidingen.

De brand brak vanmorgen rond 3 uur uit in een fabriek voor de productie van schuim en plastic pellets in de buurt van Suvarnabhumi Airport, waarbij de ramen van omliggende huizen werden uitgeblazen en puin uit de lucht regende.

De ontploffing was kilometers ver te horen en bewakingsbeelden van een nabijgelegen huis legden de felle flits en dreun vast, gevolgd door de schade aan het huis en het naastgelegen huis door de schokgolven.

Brandweerlieden dumpen met helikopters water op moeilijk bereikbare plekken in het grote complex.  Halverwege de ochtend was de grote brand in de Ming Dih Chemical-fabriek onder controle, maar een enorme tank met het chemische styreenmonomeer bleef branden, zei Chailit Suwannakitpong, een lokale rampenpreventiefunctionaris.

Styreenmonomeer, een gevaarlijke vloeibare chemische stof welke wordt gebruikt bij de productie van wegwerpschuimplaten, -bekers en andere producten, kan bij ontsteking giftige dampen produceren.  Chailit zei dat functionarissen probeerden alle mensen uit het gebied te verwijderen, inclusief artsen en patiënten uit het belangrijkste ziekenhuis in de buurt, uit angst voor de dampen en de mogelijkheid van meer explosies.

De chemische stof zelf stoot ook styreengas uit, een neurotoxine, dat mensen binnen enkele minuten na inademing kan immobiliseren en bij hoge concentraties zelfs dodelijk kan zijn.  

Vorig jaar kwamen in de Indiase stad Visakhapatnam door een lekkage van styreengas uit een chemische fabriek 12 mensen om het leven en werden meer dan 1.000 ziek.

Brandweerlieden waren te zien op foto’s van Thaise media die door verwrongen stalen wrakstukken van de magazijnen van het complex klommen om hun slangen dicht genoeg bij de vlammen te krijgen terwijl ze vochten om de brand onder controle te krijgen.  Het verkoolde lichaam van het enige dodelijke slachtoffer dat tot nu toe is geïdentificeerd, betreft een vrijwillige reddingswerker.

Andere foto’s toonden huizen in de buurt met uitgeblazen ramen en wrakstukken in de straten, met zelfs uren later zwarte rook over het gebied.

Het gebied rond de explosie is een mix van oudere industriële complexen en nieuwere woningbouwprojecten die zijn gebouwd na de opening van de luchthaven in 2006.

Jaruwan Chamsopa, die ongeveer 3 kilometer van de fabriek woont, zei dat de luide explosie midden in de nacht de ramen van haar huis brak, het dak beschadigde en ervoor zorgde dat delen van het plafond naar beneden vielen.  Ze zei dat de ramen van elk huis aan haar weg ook kapot waren.

 “Ik was geschokt toen de explosie plaatsvond”, vertelde ze aan Associated Press.  “Ik kwam naar buiten en zag een groot vuur in de lucht.” Ze vertelde dat zij en haar man en moeder pas om 8 uur ’s ochtends werden geëvacueerd.

“Ik realiseerde me niet dat het zo’n gevaarlijke chemische stof zou zijn die ik moet evacueren”, zei ze.  “Ik maak me zorgen omdat de zwarte rook mijn huis heeft bereikt.”

De autoriteiten gaven opdracht tot de evacuatie van een gebied van 5 kilometer (3 mijl) rond de plaats delict en er werden evacuatiecentra opgezet in een school en een overheidskantoor voor degenen die uit hun huizen werden verdreven.

Vrijwillige reddingswerker Anyawut Phoampai vertelde het Thaise openbare tv-station TPBS dat vroege pogingen om mensen te vinden die mogelijk nog in de fabriek waren, werden belemmerd door de tijd die nodig was om de brand onder controle te krijgen.

 “De vlammen zijn vrij hoog, dus het kost nogal wat moeite”, zei hij terwijl de reddingspoging aan de gang was.

 Hij zei dat reddingswerkers zich ook in het gebied verspreidden om mensen te helpen die meldden dat ze gewond waren geraakt door vallend puin.

Tot nu toe zijn 21 verwondingen gemeld, waaronder één ernstig, en mensen werden voor behandeling naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, voordat dat ziekenhuis zelf werd geëvacueerd.

Er was niet direct iets bekend over de oorzaak van de brand in de wijk Bang Phli en het bedrijf was telefonisch niet bereikbaar.

De eerste explosie schudde het terminalgebouw in Suvarnabhumi, waardoor alarmen afgingen op de belangrijkste internationale luchthaven van Bangkok. De Luchthavenfunctionarissen zeiden in een verklaring dat er geen vluchten waren geannuleerd, maar dat het de situatie bleef volgen en bereid was “noodplannen op te stellen in geval van nood”.  Het zei dat het geen concessies zou doen aan de veiligheid.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: EasyYukhon 
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: Diverse Thaise Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!