Onbetaalbaar in maart gestolen boeddhabeeld weer terecht!

~GESTOLEN GOED GEDIJT NIET~
(Wat onrechtmatig verkregen is, brengt geen geluk)

LOPBURI:- De bewoners van de wijk Tha Wung in de stad Lopburi keken verwonderd op toen ze een zeldzaam Boeddhabeeld in de buurt van een bushalte vonden. Het oude religieuze beeld was begin maart uit een plaatselijk museum in de provincie Centraal-Thailand gestolen.

Het beeld is van Phra Sri Arya Maitreya, een belangrijke figuur in het boeddhisme die de toekomstige Boeddha in de hemel vertegenwoordigt.  Deze Boeddha zal later naar het menselijke rijk komen na Gautama Boeddha.  Het beeld van de toekomstige Boeddha in zittende positie met een waaier in zijn linkerhand en wordt beschouwd als een kostbaar historisch artefact.

Een monnik liep gisterenmorgen vroeg zijn aalmoes ronde toen hij het beeld bij een bushalte zal liggen, nauwelijks op een kilometer afstand vanwaar het eerder was gestolen. Hij nam onmiddellijk contact op met de kamnan en de politie om hen op de hoogte te brengen van zijn ontdekking.  

De politie van Lopburi vermoedt dat degene die het artefact heeft gestolen het bij de bushalte heeft gedumpt nadat hij (of zij) tot het besef kwam dat het verkopen ervan buitengewoon moeilijk zou zijn.  Zeker nadat de halve gemeenschap aldaar op zoek was naar het beeld, het zou verdraaid moeilijk zijn om een ​​koper te vinden en als het verkocht zouden is de kans op een arrestatie nog steeds erg groot.

Het museum wordt gerund door vrijwilligers en wordt beheerd door de plaatselijke natuurbeschermingsorganisatie “We Love Wat Lai”, en ze waren aan het voorbereiden om een ​​nieuw uitbreidingsgebouw voor het tempelmuseum te openen.  Dit standbeeld van Phra Sri Arya Maitreya zou een hoogtepunt in die vleugel worden.

De politie vermoedt dat de diefstal mogelijk een inside-job was, hoewel er nog geen arrestaties zijn verricht.  Een adviseur van de lokale museumgroep, die ook cultureel expert is, verklaarde dat de vrijwilligers die het museum runnen, hebben besloten om cameratoezicht te installeren voor toekomstige veiligheid.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!