Omicron werpt een schaduw over Thailand Motor Expo, bezorgdheid dat uitbraak de industrie zou kunnen treffen

BANGKOK:- De onzekerheid van de nieuw geïdentificeerde Covid-19-variant Omicron doemt op tijdens de opening van de Thailand International Motor Expo gisteren, terwijl bedrijven hun nieuwe elektrische vehikels promoten.

Veel van de fabrikanten op de tentoonstelling maken zich zorgen dat de nieuwe variant landen kan dwingen terug te keren naar lockdowns of andere maatregelen te nemen die het bedrijfsleven zullen schaden nu de wereldeconomie en de Thaise auto-industrie beginnen te herstellen.

Als Omicron een gevaarlijke soort blijkt te zijn, zal dit gevolgen hebben voor de auto-industrie en “een klap uitdelen” aan de lokale en mondiale economie, zei Takeshi Kasahara, de VP van verkoop bij een lokale Isuzu-distributeur.

“Dat zou een klap zijn voor de Thaise en de wereldeconomie.  We zijn er echter van overtuigd dat regeringen de nieuwe uitbraak het hoofd kunnen bieden.”

De auto-industrie is goed voor ongeveer 10% van het Thaise BBP en is een grote bron van werkgelegenheid.  Verschillende autofabrikanten, waaronder Honda, Nissan, Toyota, Isuzu, Subaru en Suzuki, produceren voertuigen in Thailand voor export naar buitenlandse markten.

De woordvoerder van de Federation of Thai Industries, de khun  Surapong Paisitpatanapong, rapporteerde een stijging van 40,7% op jaarbasis vanaf 2020 van de waarde van de auto-export in de eerste 10 maanden van 2021. Hij zegt dat hij gelooft dat Thailand op schema ligt om 870.000 te exporteren  voertuigen dit jaar, maar dat kan veranderen met lockdowns en een wereldwijd tekort aan halfgeleiders.

Great Wall Motor (GWM), een Chinese SUV-fabrikant, vreest dat de nieuwe variant van invloed kan zijn op hun investeringen en toekomstige bedrijfsstrategie om Thailand te gebruiken als productie- en exportknooppunt voor elektrische voertuigen naar de Zuid-Afrikaanse, Vietnamese en Maleisische markten.

Volgens de minister van Industrie, khun Suriya Jungrungreangkit, is GWM van plan om negen elektrische voertuigmodellen in Thailand te lanceren en zal naar verwachting 22 miljard baht aan investeringen genereren en ongeveer 3.500 banen creëren met hun binnenlandse activiteiten.

De president van Great Wall Motor ASEAN en Thailand zegt dat het bedrijf mogelijk zijn strategie in Thailand moet herzien als de Omicron-uitbraak escaleert tot het worstcasescenario.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Bangkok 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!