DEN HAAG:- Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een overeenkomst bereikt met Johan van Laarhoven, de voormalige eigenaar van een coffeeshop, en zo’n twintig andere verdachten in verband met fraude en witwassen. Van Laarhoven zat jarenlang in een Thaise cel.
Volgens de overeenkomst hebben de verdachten boetes betaald die variëren van 20.000 tot 375.000 euro en in totaal 460 uur aan werkstraffen uitgevoerd. Bovendien hebben ze 7,75 miljoen euro aan de Staat betaald, als opbrengsten uit criminele activiteiten.
Het OM hoopt deze afdoening te gebruiken om de strafzaak te beëindigen, de rechter doet over twee weken uitspraak.
Van Laarhoven is de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company. Hij woonde met zijn vrouw in Thailand toen hij in 2014 werd gearresteerd op verdenking van het witwassen van crimineel geld. Hij kreeg een gevangenisstraf van 75 jaar en heeft 5,5 jaar in slechte omstandigheden doorgebracht.
In januari 2020 keerde Van Laarhoven terug naar Nederland, dankzij de bemiddeling van toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Naast het Thaise onderzoek was er ook een Nederlands onderzoek naar Van Laarhoven en andere verdachten rondom The Grass Company.
Rechtszaak tegen de Staat gaat door
Het onderzoek naar The Grass Company leidde in 2011 tot de verdenking van grootschalig witwassen, met een bedrag van minstens 20 miljoen euro, belastingfraude, handel in softdrugs, valsheid in geschrifte en het vormen van een criminele organisatie. Tientallen mensen werden als verdachten aangemerkt. In Nederland en het buitenland vonden doorzoekingen plaats en werden er beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed.
Na uitvoerig overleg tussen het OM en de verdachten werd twee jaar geleden een afdoeningsovereenkomst gesloten. Een woordvoerder van het OM stelde dat als de zaak op de reguliere manier werd behandeld, dit nog vele jaren zou duren. Het is nu afwachten of de rechtbank akkoord gaat met deze regeling.
Daarnaast loopt er een civiele rechtszaak van Van Laarhoven tegen de Staat, die betrekking heeft op de samenwerking van het OM met de Thaise autoriteiten. Zijn advocaat heeft verklaard dat Van Laarhoven “voor de Thaise leeuwen geworpen” is. Dit proces is nog aan de gang en valt buiten de huidige overeenkomst.