Olleke Bolleke presenteert u de Thaise feestdagen in 2023

NEDERLAND:- Nu wij 2023 ingaan, is het handig om op de hoogte te zijn van de komende Thaise feestdagen voor het jaar.  Thailand heeft in 2023 veel feestdagen, hoewel sommige slechts algemene vieringen zijn, terwijl andere feestdagen zijn waarop overheidskantoren (zoals immigratiediensten) en andere bedrijven gesloten zijn.  

Hier is een weergave van de belangrijkste feestdagen volgend jaar.
1 jan Zondag: Nieuwjaarsdag Nationale feestdag
2 jan Maandag: Vrije dag Nieuwjaarsdag Nationale feestdag
14 jan Zaterdag: Nationale Kinderdag
16 jan Maandag:Dag van de Leraar
22-24 jan Zondag: Chinees Nieuwjaarsviering

14 feb dinsdag:Valentijnsdag

6 mrt Maandag: Makha Bucha Nationale feestdag

6 apr Donderdag: Chakri Dag Nationale feestdag

13-16 april Donderdag: Songkran Nationale feestdag

1 mei Maandag: Dag van de Arbeid Feestdag
4 mei donderdag: Kroningsdag Nationale feestdag
11 mei donderdag: Koninklijke ploegceremoniedag (voorlopige datum) Regeringsvakantie

3 juni Zaterdag: Visakha Bucha Nationale feestdag
3 juni Zaterdag: Koningin Suthida’s verjaardag Nationale feestdag
5 jun maandag: Vrije dag voor Visakha Bucha Nationale feestdag
5 juni Maandag: Vrije dag voor de verjaardag van koningin Suthida Nationale feestdag

28 juli Vrijdag: Verjaardag van koning Vajiralongkorn Nationale feestdag

1 Aug Dinsdag: Boeddhistische Vasten Nationale feestdag
2 aug woensdag Khao Phansa-dag
12 aug Zaterdag: Koninginnedag Nationale feestdag
14 aug. Maandag: Vrije dag voor Koninginnedag Nationale feestdag

13 okt vrijdag: Verjaardag van de dood van koning Bhumibol Nationale feestdag
23 okt Maandag: Chulalongkorn-dag Nationale feestdag
31 okt dinsdag: Halloween

27 nov Maandag: Chiang Mai’s Yi Peng Lantern Festival Naleving
28 nov dinsdag: Loy Krathong naleving

5 dec dinsdag: Koning Bhumibol’s Verjaardag/Vaderdag Nationale feestdag
10 dec Zondag: Dag van de Grondwet Nationale feestdag
11 dec maandag: Vervangende feestdag voor Dag van de Grondwet Nationale feestdag
24 december Zondag: Kerstavond
25 december Maandag: Eerste Kerstdag 
31 dec Zondag: Oudejaarsavond Nationale feestdag

Thaise feestdagen die in een weekend vallen, worden over het algemeen gevierd met een vrije dag op de volgende maandag, zoals de verjaardag van koningin Suthida, die op een zaterdag valt, dezelfde dag als de Boeddhadag Visakha Bucha.

Over Boeddhadagen gesproken, er zijn het hele jaar door verschillende belangrijke Boeddhadagvakanties.  Banken en bedrijven blijven tegenwoordig open, maar overheidskantoren sluiten.  Wat toeristen en expats het meest treft, is dat de verkoop en consumptie van alcohol op deze dagen verboden is.  Boeddhadagen vallen samen met de Volle Maan, dus het beroemde feest in Koh Pha Ngan wordt een dag uitgesteld zodat drinken is toegestaan.

Makha Bucha valt op 6 maart 2023 en is de herdenking van een preek die Boeddha gaf waar 1.250 discipelen spontaan samenkwamen.  

Visakha Bucha is op 3 juni en is de belangrijkste Boeddhadag.  Het markeert de dag dat Boeddha werd geboren, de dag dat hij 35 jaar later de verlichting bereikte, en vervolgens, 45 jaar later, de dag dat hij stierf en Nirvana binnenging.  

Ten slotte vallen Asahina Bucha Day en Khao Phansa Day, ook wel bekend als de boeddhistische vastentijd, op 1 en 2 augustus in 2023.

Er zijn veel Thaise feestdagen rond de koninklijke familie in Thailand, die de dagen markeren van de geboorten, sterfgevallen en kroningen van familieleden.  In Thailand wordt Moederdag gevierd op de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Sirikit, 12 augustus, en Vaderdag op de verjaardag van wijlen de geliefde koning Bhumibol Adulyadej op 5 december.

Sommige westerse feestdagen worden onofficieel of semi-officieel waargenomen in Thailand.  Kerstmis, Halloween en Valentijnsdag zijn steeds populairder geworden in het koninkrijk, net als oudejaarsavond op 31 december. Natuurlijk verheugen de lokale bevolking en expats zich ook op het festival van Songkran, van 13 tot 16 april, de viering van het Thaise Nieuwjaar  . 

Een andere wereldberoemde Thaise feestdag is op 27 en 28 november. Loy Krathong, op 28 november. Het is een festival waar mensen langs de rivieroevers van Thailand samenkomen om Krathongs te laten drijven, typisch gevormd als een lotus en versierd met bloemen, wierook, kaarsen, persoonlijke spullen en aankopen in handwerkwinkels.  Voor sommige mensen is het echter een dag om te bidden en dankbaarheid te tonen aan de watergodin, Phra Mae Khongkha, en om vergeving te vragen voor het gebruik van te veel water of voor het vervuilen van het water terwijl ze hun bananenstammen in de rivieren drijven.

Tenslotte nog dit:
Loy Krathong wordt vaak verward met het Yi Peng-lantaarnfestival dat dit jaar op 27 november samenvalt. De iconische locatie van duizenden zwevende lantaarns, die samen met flikkerend kaarslicht de lucht in drijven, is misschien wel een van de beroemdste vakantiegezichten om uit te komen Thailand.

Olleke Bolleke in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!