PATTAYA:- Deze gerechten stonden op de lijst van de 100 Beste Gerechten ter Wereld voor 2024, samengesteld door TasteAtlas, een wereldwijd gerenommeerde voedingswebsite. De ranglijsten zijn gebaseerd op 367.847 geldige beoordelingen voor 11.258 gerechten in de uitgebreide database van de website.
De uitgelichte gerechten zijn waarschijnlijk de Thaise keuken die het meest gewaardeerd wordt door internationale publieksgroepen. Het is echter opmerkelijk dat enkele iconische Thaise gerechten, die wereldwijd zeer gewaardeerd worden, niet op de lijst staan. Deze omvatten Tom Yum Kung, dat door UNESCO is erkend als immaterieel cultureel erfgoed, en Pad Thai, een wereldwijd gevierd favoriet.
In totaal werden zes Thaise gerechten opgenomen in de ranglijst van dit jaar, ik zal u vertellen welke:
Op plaats 84: Pad Krapow
Pad Krapow is een klassiek Thais roerbakgerecht gemaakt met gemalen vlees of zeevruchten, heilige basilicum en een mix van aromatische ingrediënten zoals sjalotten, knoflook en chilipepers. Het gerecht wordt gekruid met sojasaus, suiker en vissaus, en wordt typisch geserveerd met gestoomde rijst, een gebakken ei en een bijgerecht van vissaus.
Opmerkelijk is dat Pad Krapow de vierde meest populaire gerecht is dat door buitenlanders die Thailand bezoeken, wordt besteld.
Op plaats 73: Thaise Gegrilde Kip (Kai Yang)
Kai Yang is een geliefd Thais gevogeltegerecht dat bestaat uit een gemarineerde, gegrilde of gebarbecuede hele kip. Het heeft zijn oorsprong bij de Lao-bevolking in het noordoosten van Thailand en heeft in het hele land aan populariteit gewonnen. Het wordt vaak genoten met kleefrijst, dipsauzen (zoet in Centraal-Thailand, zuur in het noordoosten) en som tam (papajasalade).
Dit straatvoedselfavoriet onderscheidt zich door zijn smaakvolle marinade, die sojasaus, gember, witte peper, vissaus, azijn, hoisinsaus en kruiden zoals koriander, citroengras en knoflook kan bevatten.
Wat kai yang uniek maakt, is de langzame kookmethode, waardoor de kip de smaken van de marinade volledig kan opnemen. Historisch gezien wordt aangenomen dat kai yang ooit een luxe gerecht was dat alleen door de rijken werd genoten, aangezien zeevruchten de primaire eiwitbron voor de Lao-bevolking waren, terwijl ander vlees schaars was.
Op plaats 65: Tom Kha Gai
Tom Kha Gai, of “gekookte galanga-kippensoep”, is een geurige Thaise soep met wortels in Centraal-Thailand, beïnvloed door buurland Laos. Dit gerecht bevat kokosmelk, kip, galanga (een plant verwant aan gember), citroengras, knoflook, bird’s eye chilipepers, kaffir limoenblaadjes, vissaus en shiitake-paddenstoelen.
De pittige, lichtzure en bloemige tonen van galanga complementeren de romigheid van kokosmelk, waardoor een prachtig aromatisch en uitgebalanceerd gerecht ontstaat. Tom Kha Gai staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en wordt verondersteld de spijsvertering te kalmeren.
Hoewel kip de traditionele keuze is, omvatten variaties van het gerecht vegetarische, tofu-, zeevruchten- en varkensversies. Het wordt doorgaans geserveerd met gestoomde rijst, gegarneerd met korianderblaadjes en in blokjes gesneden tomaten.
Op plaats 60: Massaman Curry
Massaman-curry wordt beschouwd als de mildste en zoetste van alle Thaise curry’s, met een unieke mix van smaken. Het gerecht combineert romige kokosmelk, vlees, aardappelen en een currypasta gemaakt van geroosterde specerijen. Het rijke, authentieke Thaise element van kokosmelk vormt de basis voor de rest van de ingrediënten.
Massaman-curry wordt langdurig gekookt en maakt vaak gebruik van dikkere stukken rundvlees of kip met bot, en soms van lam of schapenvlees. De gebruikte specerijen zijn divers en omvatten komijn, koriander, kruidnagel, kaneel en peperkorrels, samen met verse knoflook, chili, galanga, citroengras, tamarindepasta en palmsuiker.
De donkerrode, dikke specerijpasta suddert met de andere ingrediënten, waardoor een gelaagde, complexe smaak ontstaat. Hoewel het onduidelijk is of massaman-curry zijn oorsprong vindt in Zuid- of Centraal-Thailand, zijn de naam en oorsprong verbonden met moslimhandelaars uit het Midden-Oosten en het Indiase subcontinent.
Dit is de reden waarom massaman-curry oosterse specerijen bevat die ongebruikelijk zijn in de regio. Het wordt typisch geserveerd met gestoomde rijst en ajad (ingelegde komkommer), met soms pinda’s eroverheen gestrooid voor extra smaak.
Op plaats 17: Khao Soi
Khao soi is een kenmerkend gerecht uit Noord-Thailand dat talloze regionale invloeden combineert om een smaakvolle kokossoep te creëren. De basis van de soep is een licht pittige bouillon gemaakt met kokosmelk en rode currypasta.
Gediend met platte eiernoedels en een keuze uit vlees (typisch kip, rundvlees of varkensvlees), wordt khao soi gegarneerd met knapperige gefrituurde noedels en gehakte koriander. Bijgerechten zoals verse limoen, ingelegde kool, sjalotten en chili’s worden vaak aan de zijkant aangeboden.
Hoewel het zijn oorsprong heeft in Noord-Thailand, is de exacte geschiedenis van khao soi onzeker. De meest waarschijnlijke theorie is dat het een fusiongerecht is dat is ontstaan onder invloed van Chinese moslims die van Yunnan via Myanmar, Thailand en Laos reisden. Men gelooft dat het is afgeleid van een oud Myanmarees kokossoep gemaakt met rijstnoedels, die later werden vervangen door eiernoedels.
Tegenwoordig is khao soi een geliefd gerecht in Noord-Thailand, verkrijgbaar in eetgelegenheden en restaurants in de hele regio. Het wordt ook genoten in het buurland Laos, hoewel de Lao-versie iets verschilt.
Op plaats 5: Phanaeng Curry
Phanaeng-curry is een rijke, dikke Thaise curry die bekend staat om zijn zoutzoete pinda-smaak. Het bestaat uit vlees gestoofd met kokosmelk, panang-currypasta, makrut-limoenblaadjes, vissaus en palmsuiker. De meest voorkomende vleessoorten zijn rundvlees, kip, eend of varkensvlees, en het gerecht bevat traditioneel geen groenten.
De naam phanaeng komt van het woord “panang,” wat kruis betekent, en verwijst naar de traditionele bereidingsmethode van kip met gekruiste poten in een rechtopstaande positie. Hoewel de oorsprong van phanaeng-curry ter discussie staat, wordt het vaak in verband gebracht met Penang in Maleisië, hoewel er geen sluitend bewijs is dat deze theorie ondersteunt.
Het oudste bekende recept voor phanaeng-curry verschijnt in het boek Tam Raa Gap Khao van Maawm Sohm Jeen, dat dateert uit 1890. Eenmaal bereid, wordt de curry gegarneerd met dun gesneden makrut-limoenblaadjes en schijfjes Thaise spur-chili, met een beetje kokosmelk eroverheen gegoten voor extra rijkdom.