Nieuw vleermuisvirus met potentieel om mensen te infecteren in Thailand ontdekt

BANGKOK:- Het nieuwe virus, waarvan de naam nog niet bekend is, werd gevonden in een Thaise grot waar lokale boeren de uitwerpselen van vleermuizen verzamelen om hun velden te bemesten. Het rapport komt op het moment dat de WHO een wereldwijde toename van het coronavirus meldde.

Een nieuw vleermuisvirus met het potentieel om mensen te infecteren is in Thailand ontdekt door een controversiële onderzoeksgroep die eerder in verband werd gebracht met experimenten in Wuhan, zo meldde Express.co.uk. 

Dr. Peter Daszak, hoofd van de in New York gevestigde non-profit EcoHealth Alliance, rapporteerde de ontdekking van het nog nooit eerder geziene virus tijdens een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Dr. Daszak zei tijdens het WHO-evenement: “We hebben veel SARS-gerelateerde coronavirussen gevonden, maar één in het bijzonder kwam vrij vaak voor bij vleermuizen waar mensen vaak aan werden blootgesteld.”

Hij voegde eraan toe: “We beschouwen dit als een potentiële zoönotische ziekteverwekker. Hier hebben we een virus bij vleermuizen, momenteel in een grot die wordt gebruikt door mensen die sterk zijn blootgesteld aan de uitwerpselen van vleermuizen. En dit virus wordt uitgescheiden in de uitwerpselen van vleermuizen, dus er is een echte potentieel voor opkomst.”

Met name heeft de in Groot-Brittannië geboren wetenschapper herhaaldelijk de laboratoriumlektheorie verworpen en benadrukt dat het coronavirus een natuurlijke oorsprong heeft.

Dit rapport komt op het moment dat de WHO een wereldwijde toename van het coronavirus rapporteerde, waarbij het aantal ziekenhuisopnames in 50 landen met 42 procent steeg. Opvallend is dat de gevallen weer beginnen te stijgen als gevolg van de JN.1 Covid-variant, die afgelopen september in Frankrijk verscheen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft JN.1 geclassificeerd als een afzonderlijke ‘belangrijke variant’ gezien de snel toenemende verspreiding ervan, maar zei dat het een ‘laag’ mondiaal risico voor de volksgezondheid vormt. De JN.1-subvariant van het coronavirus werd eerder geclassificeerd als een variant van interesse (VOI) als onderdeel van de BA.2.86-sublijnen, de ouderlijn die is geclassificeerd als een VOI, aldus de wereldorganisatie. 

De WHO heeft echter ook vermeld dat het mondiale risico voor de volksgezondheid dat JN.1 met zich meebrengt laag is.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: NDTV.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!