Nico V. alsnog na 20 jaar tot 4 jaar cel veroordeeld voor aanslag op Cor van Hout

~HET KWAAD STRAFT ZICHZELF~
(Wie kwaad doet, kwaad ontmoet)

NEDERLAND:- Ruim 20 jaar na dato veroordeelt de rechtbank onderwereldkopstuk Nico V. (56) alsnog tot 4 jaar cel voor de mislukte poging Heinekenontvoerder Cor van Hout en zijn vriend Bas Vermeulen te liquideren, op 20 december 2000 in Amstelveen-Westwijk.

De moordopdracht kwam volgens de rechters van de in 2005 in Thailand geliquideerde Amsterdamse crimineel John Mieremet.

De Haagse Bosniër Maruf ‘Paja’ Mrzic (65) sprak volgens de rechtbank met Nico V. over het gebruikte scherpschutterswapen en wist dat de aanslag zou plaatsvinden, maar hij wordt niettemin vrijgesproken van het ‘medeplegen’ van de moordpoging en het wapenbezit.

Justitie had tegen de beide verdachten 6 jaar cel geëist.

Cor van Hout en ‘Bassie’ Vermeulen waren die avond kort voor middernacht vanuit een café in Utrecht naar het huis van Van Houts vriendin Sonja Holleeder aan de Catharina van Renneslaan gereden.

Nico V. nam ze van grote afstand onder vuur met het geavanceerde snipergeweer. Ze lieten zich in een reflex op de grond vallen en hielden zich voor dood tot Nico V. was gevlucht. 

Drie aanslagen
Het was de tweede aanslag op zijn leven die Van Hout overleefde, na een eerdere poging in de Deurloostraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt in 1996. Op 24 januari 2003 is hij alsnog doodgeschoten in het Oude Dorp van Amstelveen.

Het Openbaar Ministerie had Mieremet, Nico V. en ‘Paja’ Mrzic al in 2001 in beeld als verdachten van de tweede aanslag op Van Hout, omdat zij werden afgeluisterd sinds de liquidatie van Mieremets misdaadcompagnon Sam Klepper in oktober 2000. 

Het scherpschutterswapen was, met statief en geluiddemper, uit de sloot gevist waar V. het in had gedumpt. Bij gebrek aan verder bewijs moest de aanklager ze in 2001 echter snel vrijlaten.

In 2008 strandde een tweede poging van justitie Mrzic en V. veroordeeld te krijgen. Toen verklaarde de Haarlemse rechtbank de officier van justitie niet-ontvankelijk omdat een criminele sleutelgetuige, Edgar van Lent, onbetrouwbaar werd geacht. 

Vertraging: maar 4 jaar cel
Het gerechtshof verwierp die beslissing in 2011. Al in 2012 werd de nieuwe vervolging van het onderwereldduo in gang gezet, maar door grote vertraging komt het pas in februari van dit jaar tot zittingen. Vanwege de extreme overschrijding van de redelijke termijn voor vervolging legt de rechtbank Nico V. maar 4 jaar cel op.

Belangrijk bewijs tegen de verdachten komt uit afgeluisterde gesprekken van voor en (vlak) na de aanslag, aangevuld met getuigenverklaringen en technisch bewijs. Centraal staat het snipergeweer. Telefoongesprekken die Mieremet, Mrzic en V. kort voor de aanslag voerden, kunnen volgens de rechtbank niet anders dan over dat wapen zijn gegaan. 

In de telefoontjes is sprake van een koffertje dat Nico V. heeft gekregen waarin iets zit waarbij hij mogelijk wat mist ‘aan de achterkant’. Het ‘ding bovenop’ zit er wel bij, net zoals ‘die clip’ met ‘die ronde dingetjes’. 

Wangstuk ontbrak
Een deskundige stelde vast dat aan het opgedregde wapen inderdaad een deel van de achterkant ontbrak: ‘het wangstuk’. Het ding bovenop moet de richtkijker zijn geweest, de ‘schuif’ waarvan sprake is de grendel.

Die gesprekken hadden plaats nadat Mieremet in de stationsrestauratie van het station van Maastricht in november de opdracht zou hebben gegeven via de broer van Nico V. 

Kroongetuige Edgar van Lent, in de periode voor diens vertrek naar Thailand een vertrouweling van John Mieremet, had justitie al in 2007 over die ontmoeting in Maastricht verteld, en over andere achtergronden van de tweede aanslag op Van Hout.

Anders dan de rechtbank die hem in 2008 onbetrouwbaar had genoemd, gebruiken de rechters die verklaring nu wél voor het bewijs. 

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Nederland
Bron: Parool.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!