Na het bloedbad in Nongbua Lamphu staat de wapenbeheersing van Thailand weer volop in de belangstelling 

THAILAND:- Het bloedbad in een kinderdagverblijf in Nong Bua Lamphu heeft een belangrijke vraag doen rijzen: hoe effectief zijn wapencontroles in Thailand? De aanval van donderdag op een lokaal kinderdagverblijf voor kleuters, waarbij vele doden en gewonden vielen, waaronder de schutter en zijn familie, is het derde incident in de afgelopen jaren. 

De laatste dergelijke massamoorden vonden begin 2020 plaats in de provincies Lopburi en Nakhon Ratchasima. De meeste critici wijzen op de handhaving van de wet inzake vuurwapens, munitie, explosieven, vuurwerk en imitatiegeweren van 1947, en in het laatste bloedbad op het feit dat de dader een voormalige politieagent was. 

De wet, die negen keer is gewijzigd, heeft tot doel het gebruik van vuurwapens te controleren, evenals eigenaren, gebruikers, wapenhandelaars en bevoegde functionarissen. Volgens de wetgeving is wapenbezit verboden voor voormalige veroordeelden, drugsgebruikers, kwetsbare of gehandicapte personen, geestelijk ondeugdelijke of zwakke personen, incompetente of semi-competente personen en minderjarigen. Ook werklozen of mensen zonder inkomen of vaste woonplaats, evenals mensen die zijn veroordeeld voor openbare-ordemisdrijven, mogen géén wapens bezitten.

Wapenwinkels moeten hun vergunning jaarlijks verlengen en mogen maximaal 30 pistolen en 50 geweren per jaar aanschaffen of importeren. De wet stelt ook eisen aan wapenregisters en bevoegde functionarissen met betrekking tot het bezit, de registratie en invoer van vuurwapens. 

Het wapenbezit in Thailand is het hoogste in Zuidoost-Azië en het 13e hoogste ter wereld, volgens de onafhankelijke in Genève gevestigde Small Arms Survey. 

Met ingang van 2017 waren 10,3 miljoen wapens in Thailand particulier eigendom, of 15,1 wapens voor elke 100 personen. Volgens de Royal Thai Police waren er alleen al in 2019 31.419 wapengerelateerde misdrijven, waarvan 6.410 geregistreerde wapens, 24.348 niet-geregistreerde vuurwapens en 661 geweren. Volgens het rapport 2022 Gun Deaths by Country had Thailand het op twee na hoogste aantal wapengerelateerde misdaden in Azië in 2019, na Irak en de Filippijnen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!