Myanmar is bezig om de import van Thaise frisdranken via landtransport stop te zetten

~BIJ HET EERSTE GLAS EEN LAM, BIJ HET TWEEDE EEN LEEUW, BIJ HET DERDE EEN ZWIJN~
(Door drank kan een zachtaardig mens veranderen tot een bruut)

BANGKOK:- De Thaise minister van Handel bereidt zich voor op dringende besprekingen met Myanmar na het nieuws dat Birmese functionarissen een verbod op de invoer van Thaise frisdranken over land aan het plannen zijn.

Khun Jurin Laksanawisit zegt dat de reden voor het verbod niet bekend is, waarbij Myanmar erop staat dat alleen invoer per schip is toegestaan. Dit verhoogt de kosten voor Thaise bedrijven en wordt verondersteld het resultaat te zijn van aanhoudende politieke onrust in het buurland.

Myanmar zal naar verwachting vanaf 1 mei een verbod invoeren op de invoer van Thaise dranken via het land, waarvan wordt aangenomen dat het een aderlating ongeveer 10 miljard baht per jaar waard zal kunnen zijn. Volgens een rapport van Bangkok Post heeft het verbod betrekking op alle frisdranken, inclusief gezoete gecondenseerde melk en oploskoffie, die alleen per schip naar Myanmar zullen worden toegelaten.

Er bestaat enige speculatie dat veel burgers in Myanmar oproepen tot een boycot van alle goederen van bedrijven die zijn aangesloten bij het Birmese leger. Op 1 februari pleegden het leger een staatsgreep waarbij de democratisch gekozen regering van burgerleider Aung San Suu Kyi werd verdreven. Sindsdien is het land in rep en roer, met protesten tegen de staatsgreep en toenemend geweld van het militaire regime.

De Bangkok Post meldt dat tussen januari en februari dit jaar de waarde van de export van dranken naar Myanmar met 10% is gestegen tot 2 miljard baht. De export wordt geschat op ongeveer 10 miljard baht per jaar, waarbij de drankjes meestal worden verzonden via landcontroleposten in Ranong, evenals het Mae Sai-district van Chiang Rai en het Mae Sot-district in Tak.

Khun Jurin zegt dat hij van plan is Birmese functionarissen te vragen het verbod te heroverwegen, erop wijzend dat Thailand ook grote hoeveelheden goederen uit Myanmar heeft geïmporteerd, maar de waarde van dergelijke importen blijft laag, terwijl het transport wordt beïnvloed door de aanhoudende onrust.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke In Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!