Museum in Loei herinnert aan de Thaise dapperheid op het slagveld als cadeau ter gelegenheid van 70ste verjaardag van Zijne Majesteit de Koning

LOEI:- Het Koninklijke Thaise leger, het RTA,  zal dit jaar het Ban Mak Khaeng Thed Phrakiat Park in Loei gaan upgraden als cadeau ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van HM Koning Maha Vajiralongkorn Phra Vajiraklaochaoyuhua.

Het leger zal een beeld van de koning gaan oprichten en een museum openen om het historische moment te portretteren waarop de koning, die destijds kroonprins was, samen met troepen vocht tegen communistische rebellen in Ban Mak Khaeng, zo vertelde luitenant-generaal Chanvit Attatheerapong, directeur van  het Promotiebureau voor toerisme van het leger, het ATPA.

Het leger heeft het landschap van het park onderzocht ter voorbereiding van grote verbeteringen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Zijne Majesteit de Koning Rama X op 28 juli.

Het park werd gebouwd door het Commando Interne Veiligheidsoperaties (Isoc) van Loei om het slagveld te markeren waar Zijne Majesteit de Koning Rama X zich bij de soldaten voegde in de strijd tegen opstandelingen van de Communistische Partij van Thailand (CPT) in Tambon Kok Sathon in het Dan Sai-district.

De periode van de jaren zeventig was het hoogtepunt van de Koude Oorlog, toen communistische revoluties regeringen en monarchieën in Laos en Cambodja omver wierpen en toen de betrekkingen tussen de Thaise monarchie en het leger werden hervormd door dramatische en snelle verschuivingen in de binnenlandse politiek.

In 1973 werd een heersende militaire kliek gedwongen in ballingschap te gaan in de nasleep van openbare demonstraties, terwijl drie jaar later, in oktober 1976, na een korte periode van democratische politiek, het leger terugkeerde in een gewelddadige staatsgreep waarbij grote aantallen studenten en hun  sympathisanten die zich bij de revolutionaire activiteiten van het CPT aansluiten.

Later, op 5 november, vonden er gewelddadige confrontaties plaats door CPT-opstandelingen en een gecombineerde kracht van politie en soldaten op de Ban Mak Khaeng-school, die bijna door de opstandelingen in beslag werd genomen, bij deze confrontatie werd er ook een helikopter neergehaald.

Op 21 december 1973 bezochten Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej, zijn vrouw  Hare Majesteit Koningin Sirikit en verdere Koninklijke familie de lokale bevolking en de lokale autoriteiten in Ban  Mak Phaeng om steun te verlenen, maar de gevechten gingen door.

Op 5 november 1976 ontving koning Rama X, die destijds de naam Somdet Phra Boromma-orasathirat kreeg met de rang van kapitein, een direct bevel van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej de Grote, om de situatie in bedwang te houden.  “Als soldaat, toen de koning naast legertroepen had gevochten, was het een moment van onvergelijkbare vreugde voor ons soldaten. En hij [de koning] is moedig”, zei luitenant-generaal Chanvit.

Het is bijna 46 jaar geleden, maar dorpelingen, politie en soldaten die getuige waren van de gebeurtenissen vertellen het prachtige verhaal van de moed van Zijne Majesteit de Koning.

Politie luitenant Suvin Viriyawat, een 69-jarige gepensioneerde politieagent, zei dat de CTP-rebellen er bijna in waren geslaagd een politiebolwerk bij de school te omsingelen, aangezien de helft van de troepen was vertrokken en de voorraden schaars waren.

Ze hadden echter nooit gedacht dat Zijne Majesteit de Koning zou komen om zijn troepen te ondersteunen.  Vanwege het bergachtige gebied kon de helikopter niet landen, dus sprong Zijne Majesteit de Koning plotseling met zijn zeven koninklijke wachten op het  slagveld.  

“Zijne Majesteit de Koning zei dat hij gewoon een soldaat was, die zijn land diende, het is niet nodig om formeel te zijn, gewoon onze plichten uit te voeren. Hij was zo aardig voor ons en gebruikte ook een rantsoen ons”, zo beweerde Suvin.

“Als Zijne Majesteit niet kwam opdagen, zouden ongeveer 20 overlevenden van de 48 niet in leven zijn, omdat we acht dagen lang omringd waren met beperkte voorraden. We leken ten onder te gaan, maar Zijne Majesteit was het die ons omhoog trok. We hebben het  dankzij hem kunnen overleven”, aldus Khun Suvin.

Naast de bouw van een museum en de renovatie van het park, wordt er volgens het leger een nieuwe weg van 17 km aangelegd om bezoekers ten gerieve te zijn.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Koninklijk Thais leger
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: Bangkok Post 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!