Ministerie van Buitenlandse Zaken Thailand werkt met het leger samen om Thaise staatsburgers uit Soedan te evacueren

BANGKOK:- Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het samen met relevante overheidsinstanties een plan aan het bedenken was om Thaise staatsburgers uit Soedan te evacueren, waar sinds afgelopen zaterdag gewapende conflicten tussen de rivaliserende veiligheidstroepen van het land zijn ontstaan.

Het ministerie belegde een bijeenkomst van de relevante instanties van het Departement van Consulaire Zaken om de voorbereidingen voor de evacuatie van de getroffen Thaise staatsburgers te bespreken, zo maakte de woordvoerder van het ministerie, khun Kanchana Patarachoke bekend.

 De agentschappen die aan de discussie deelnamen waren het Department of South Asian, Middle East and African Affairs, de Thaise ambassade in Caïro (die ook Soedan omvat), het Royal Thai Army en de Royal Thai Air Force.

Er is zwaar geweervuur ​​en explosies vanuit de Soedanese hoofdstad Khartoum en andere gebieden gemeld, terwijl de Soedanese strijdkrachten (SAF) en een machtige paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) hevig streden om controle over het op twee na grootste land van Afrika.

Ten minste 270 mensen zijn gedood en 2.600 gewond geraakt, meldden persbureaus donderdag, daarbij verwijzend naar het Soedanese ministerie van Volksgezondheid.  Veel van de slachtoffers waren burgers die in de vuurlinie terecht kwamen

De gevechten leidden op veel plaatsen tot onderbrekingen in de elektriciteits- en watervoorziening.  Bewoners zeggen dat de prijzen voor benzine en voor vers voedsel door sommige verkopers fors zijn verhoogd.

 “Mensen in Soedan raken zonder voedsel, brandstof en andere essentiële voorraden.  Velen hebben dringend medische zorg nodig’, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric.

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een begroting goedgekeurd voor de Thaise ambassade in Caïro om noodhulpgoederen te verstrekken aan de getroffen Thaise staatsburgers in Soedan, aldus Kanchana, die ook de directeur-generaal is van het ministerie van Informatie.

Ze zei dat de verantwoordelijke Thaise ambassadeur nauw contact heeft gehad met leiders van Thaise expats en studenten die nu in Soedan wonen.

Volgens haar zijn er ongeveer 300 Thaise staatsburgers in Soedan, ongeveer 200 van hen zijn moslimstudenten die voornamelijk studeren aan de Internationale Universiteit van Afrika in Khartoum.  Anderen zijn Thaise staatsburgers die werken of een gezin hebben in Soedan.

Familieleden van Thaise onderdanen in Soedan kunnen informeren naar de huidige situatie in dat land op 096-352-0513, 096-165-7120 en 096-352-9015.  De Thaise ambassade in Caïro is telefonisch bereikbaar op +201 0194-01243 en per e-mail op consular.cai@mfa.go.th.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!