Minister van Volksgezondheid reageert op beschuldigingen rond het “falen” van het vaccinatiebeleid

~ZIJN WOORDEN INSLIKKEN~
(Iets niet uitspreken)

BANGKOK:- De Thaise minister van Volksgezondheid, Anutin Charnvirakul, heeft de beschuldigingen weerlegd dat de regering niet tijdig Covid-19-vaccins zou hebben aangeschaft en eist dat de media het publiek niet verder in verwarring brengt.

Een ietwat geërgerde Anutin Charnvirakul verklaarde dat Thailand niet kan worden vergeleken met andere landen, aangezien het Koninkrijk nu een deal heeft om het AstraZeneca-vaccin lokaal te produceren. Dit maakt het gemakkelijker om de vaccins te verkrijgen en te distribueren zonder te hoeven wachten op voorraden uit het buitenland.

“Thailand had een zorgvuldig gepland vaccinatieprogramma bedacht. Maar toen er een tweede golf optrad, moest het plan worden bijgesteld. Terwijl de tweede uitbraak het gevolg was van wetsovertredingen – illegale binnenkomst en gokken – proberen sommigen de schuld te geven aan ambtenaren van de volksgezondheid. Ik wil niet dat iemand het Thaise volksgezondheidssysteem met andere landen vergelijkt, omdat Thailand hoog op de lijst van landen staat die erin slagen de uitbraak van Covid-19 in te dammen. “

Volgens de Australische denktank The Lowy Institute stond Thailand in januari op de 4e plaats van 98 landen voor de aanpak van de Covid-19-pandemie. De regering is echter door sommigen bekritiseerd omdat ze zich in de vroege dagen van de pandemie niet had aangemeld bij de Covax-overeenkomst. Covax is een alliantie van organisaties, waaronder de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations en de World Health Organization, die tot doel heeft de eerlijke distributie van vaccins wereldwijd te garanderen. De alliantie voorziet arme landen van gratis of goedkope vaccins, maar Thailand wordt geclassificeerd als “zelffinancierend”.

De Bangkok Post meldt dat landen die zich bij de Covax-overeenkomst hebben aangesloten, nu beginnen met de uitrol van vaccins. Thailand besloot niet deel te nemen aan het programma, maar in plaats daarvan rechtstreeks overeenkomsten met fabrikanten te sluiten. Anutin zegt dat de eerste doses Covid-19-vaccins deze maand zouden moeten aankomen en eerst aan bepaalde prioriteitsgroepen worden gegeven. Hij heeft ook bevestigd dat de privésector en lokale overheden niet bevoegd zijn om vaccins te kopen. Verschillende bedrijfsgroepen en vertegenwoordigers op het zuidelijke eiland Phuket hadden voorgesteld om de vaccinatie van 70% van de eilandbevolking te financieren, met als doel groeps-immuniteit te bereiken en vanaf 1 oktober te openen ​​voor internationaal toerisme.

Ondertussen beweerde premier Prayut Chan-o-cha dat het Koninkrijk deze maand 200.000 vaccindoses zal ontvangen, met nog eens 800.000 volgende maand en 1 miljoen in april. Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat Thailand tegen het einde van het jaar 50% van de bevolking heeft ingeënt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

WIJ WAARDEREN HET ALS U HET ARTIKEL EEN LIKE GEEFT EN REAGEERT VIA ONZE FACEBOOK GROEP!

Informatie en bron
Illustraties: The Thaiger
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: The Thaiger