Mijn schoonmoeder kan lezen noch schrijven, maar tellen kan ze als de beste!

~EEN GOED HART IS GOUD WAARD~
(Je treft niet snel meer mensen met een goed karakter)

CHIANG MAI:- Mijn schoonmoeder kan lezen noch schrijven. Dat brengt wel zo zijn eigenaardigheden met zich mee. Zo kan ze niet zelfstandig iemand bellen. Om haar oudste dochter te bellen hebben we een voor haar herkenbaar pictogram op de telefoon aangebracht. Haar pinpas kan ze niet gebruiken. Ze gaat of de bank binnen om contant geld op te nemen en dat moet met een vingerafdruk bezegelt worden of ze stuurt haar jongste dochter naar de ATM.  

De remote control van de tv is abacadabra voor haar en dus staat altijd haar favoriete zender aan, totdat ook Pa tv wil kijken. De verschillende bankbiljetten kan ze dan wel weer uit elkaar houden en bewaart die altijd, niet verder vertellen hoor, in haar bh, dan zit daar ook maar weer eens wat in. Alles wat meer dan 20 baht op de markt kost, is te duur, maar de prijs van een doos Leo bier, zo’n 650 baht, kent en betaald ze dan weer wel. 

Als ze met de bus gaat, moet ze, hoewel het er in grote letters op staat, in het busstation vragen welke bus ze moet nemen. Ook tijdens de opvoeding van de kinderen waren er opmerkelijke zaken. Ma schatte de jongste dochter in als intelligent, omdat ze kon zingen, dansen en lachen, terwijl de oudste dochter, nu mijn vrouw, rustig was en het liefst een boek las als ze er aan kon komen tenminste. De jongste dochter heeft na de lagere school nog ietsje op het voortgezet onderwijs gedaan, terwijl de oudste dochter in Bangkok kon studeren, met een beurs, omdat ze steeds de beste van de klas was. 

M’n schoonmoeder noemt me soms Ling (aap) omdat ik behaard ben op mijn armen. Omgekeerd noem ik haar dan liefkozend Chang (Olifantje), omdat ze met 155 cm, bijna 100 kg weegt. Pa zegt daarover: vroeger was in je in mijn hart, nu pas je beter in een museum. We kunnen wel met elkaar opschieten, tenminste zolang ik af en toe een doos Leo bier meeneem..…dan heeft ze een hart van goud en…..ik natuurlijk voor haar (anders zou ik het bier vergeten……weet je wel🤫)

En dan nog dit: Een levensverzekering
Het was 6 uur. We zijn vroeg op deze ochtend. Dat komt  omdat de kids in Robins klas een test moeten maken en wij haar een uur eerder naar school moeten brengen. Geen tijd om te ontbijten en dus rijden we na de school een stukje verder Chiang Mai in om bij het restaurant The Train te ontbijten. 

Bij het restaurant staat een tiental taxichauffeurs luidruchtig te praten over een collega die vorige week vermoord is in het gebouw SA condo. We kennen het gebouw maar keurden het af, omdat we het te louche vonden. Dit weekend zijn de daders opgepakt, te weten zijn echtgenote en haar nieuwe vriend. Zij dachten, ach dood, dan heb je geen last meer van hem en wij incasseren zijn levensverzekering wel even. 

Moraal van het verhaal: Sluit in Thailand geen levensverzekering af.  

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Berthy NL
Content: Berthy
Bron: Berthy NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!