Mango sticky rice, een lokaal dessert in Thailand brengt een internationale rage op gang

PATTAYA:- De alomtegenwoordige mango, geserveerd met kleefrijst en een scheutje kokosroom, is al lang een vaste culinaire favoriet in Thailand en heeft over de hele wereld aan populariteit gewonnen sinds de jonge Thaise rapper Milli zich tegoed deed aan een gerecht tijdens een optreden op het Coachella-muziekfestival.

Khao nieow mamuang, zoals het in het Thais wordt genoemd, is nu door TasteAtlas beoordeeld en op de vierde plaats gerangschikt als de beste dessert ter wereld en is een must-order geworden voor elke toerist.

Maar het zou verkeerd zijn om kleefrijst alleen maar te associëren met mango, hoe vreemd de combinatie ook mag klinken. Kleefrijst wordt gecombineerd met veel andere voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis en ander fruit.

Wanneer de Thaise mensen precies kleefrijst zijn gaan consumeren, is niet bekend, maar waarschijnlijk al enkele duizenden jaren. Rijst wordt immers al eeuwenlang op grote schaal verbouwd in de regio, en al in het Ban Chiang-tijdperk in 4420–3400 vGT, toen er sporen van rijstvelden op de plek werden gevonden.

Volgens de “Kap He Chom Khrueang Khao Wan”, ook wel bekend als het “Verse van Voedsel en Dessert” tijdens het bewind van koning Rama II, was mango al een kenmerk van de Thaise keuken. De combinatie met kleefrijst werd voor het eerst geregistreerd tijdens het bewind van koning Rama V.

Met zijn overvloed aan natuur heeft Thailand lang geloofd dat voedsel een medicijn is, hoewel oude teksten waarschuwen voor de mogelijke schadelijke gevolgen van overconsumptie.

De Thaise keuken is cultureel beïnvloed door en heeft de methoden overgenomen voor het maken van desserts uit India, wat resulteert in nauwgezette kookprocessen in de Thaise keuken.

Het selecteren van de juiste rijstsoort is ook belangrijk, maar als algemene regel geldt dat deze langkorrelig moet zijn en minder gluten moet bevatten. Als rijst te plakkerig is, ontstaat er een slijmerig papje. Alles in de Thaise keuken draait om kunst, details en geduld.

Kokosnoot is een ander belangrijk ingrediënt, maar het zorgvuldig selecteren van het type kokosnoot is ook cruciaal. Elke soort kokosnoot heeft zijn unieke kenmerken, maar kan in de Thaise keuken in algemene termen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: gewone kokosnoot en macapuno-kokosnoot.

De gewone kokosnoot is geschikt voor het maken van zowel het hoofdgerecht als het dessert met melk, water en vlees. Macapuno-kokosnoot heeft echter een luchtige textuur en is geschikt als dessert door het te combineren met zoete siroop of geschaafd ijs.

En welke mango is het meest geschikt om te combineren met kleefrijst?
Nam dok mai mango is de grote favoriet, hoewel okrong mango ook wordt aanbevolen om te combineren met zoete kleefrijst vanwege de combinatie van smaken tussen zuur en zoet.

Bezoek de onderstaande linken van uw nieuwsbeer met  het traditionele recept en de bereidingswijze voor een heerlijke Sticky Mango Rice.

Facebook: https://www.facebook.com/reel/109955564453757
of
Instagram: https://www.instagram.com/reel/Cznv9cHq7sm/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!