Man in Thailand veroordeeld tot gevangenisstraf wegens review van ambachtelijk bier

NONTHABURI:- Een rechtbank in het centraal gelegen Nonthaburi legde een man een boete op van 150.000 baht en veroordeelde hem voor een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor het plaatsen van een foto en recensie van een ambachtelijk bier op Facebook.  Hij betaalde nog eens 150.000 baht om op borgtocht vrijgelaten te worden.

In 2020 plaatste Artid Sivahansaphan een recensie op de Facebook-pagina “Daek Beer Hai Plia Kaem”, een bierrecensiepagina met duizenden volgers.

Het provinciale hof van Nonthaburi oordeelde onlangs dat de bierrecensie van Artid Sivahansaphan in strijd was met sectie 32 van de Alcoholic Beverage Control Act (2008), die verbiedt “het direct of indirect adverteren of weergeven van de naam of het handelsmerk van een alcoholische drank”.  Op het overtreden van deze wet staat een maximumstraf van een jaar gevangenisstraf en een boete van 500.000 baht.

De veroordeelde alcohol-recensent zei dat hij van plan is in beroep te gaan tegen zijn straf in de hoop een draconische wet af te schaffen die volgens hem oneerlijk is voor zowel consumenten als eigenaren van kleine bedrijven.

In eerste instantie veroordeelde de provinciale rechtbank van Nonthaburi Artid tot acht maanden gevangenisstraf en een boete van 200.000 baht voor het ‘verleiden’ van anderen tot drinken.  De rechtbank verlaagde vervolgens zijn straf tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 150.000, evenals een extra dagelijkse boete van 5000 baht per dag.  De straf is echter twee jaar voorwaardelijk.

 De rechtbank oordeelde dat hij ook een extra dagelijkse boete van 5.000 baht moet stalen omdat hij weigerde de rest van zijn bierrecensies op de Facebook-pagina te “corrigeren”.

Olleke Bolleke in Centraal Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!