Kunst voor een beter leven voor Thaise meisjes: Staf Ghysebrechts (83) ijvert met penseel voor menswaardiger bestaan

SINT-JOB, SCHILDE, HOOGSTRATEN – Het vlinderpaleis, de kathedraal en de haven vind je allemaal terug op schilderijen van Staf Ghysebrechts (83) uit Sint-Job. De kunstschilder stelt ze van 29 april tot 1 mei tentoon in Galerie Expo 38 in het Begijnhof van Hoogstraten. De opbrengst gaat naar de vzw Vriendenkring Fatima Center.

Ghysebrechts beschrijft zijn werken zelf als hedendaags figuratief. Hij schilderde ze in olieverf, acryl, gouache en aquarel. Heel typerend zijn de reflecties die hij verwerkt in zijn beelden. Hij kijkt niet gewoon naar de winkeletalage, maar evengoed naar de reflecties van voorbijgangers en gebouwen.

“Die verschillende zichten door elkaar maakt het net zo boeiend”, meent de schilder. Vooral gebouwen zijn een vast gegeven voor hem. “Veertig jaar lang tekende en schilderde ik op architectenbureau’s de interieurs van villa’s. Zo konden klanten zich het eindresultaat beter voorstellen. Pas veel later nam speciale software dat werk over.”

Het maakt wel dat Staf Ghysebrechts heel accuraat gebouwen kan tekenen. “Het is niet evident om het juiste perspectief weer te geven. Ik heb er natuurlijk professioneel ervaring mee. Ik ging ook geregeld naar de stad Antwerpen en flaneerde er langs het Centraal Station, winkelstraat de Meir, langs de haven tot op Linkeroever. Overal trok ik foto’s van gebouwen, van vitrines waarin je de reflecties van mensen en gebouwen zag. Net dat trekt me het meeste aan om in beeld te brengen.”

Na zijn professionele carrière ging hij zich verder bekwamen aan Sint-Lucas in Brussel, de academies in Kalmthout en IKO in Hoogstraten en bij kunstkringen in Gooreind, Brasschaat en Brecht. Vandaag is hij nog steeds actief in het atelier Meerkunst in Meer bij Hoogstraten.

Op 29 en 30 april en op 1 mei stelt de Sint-Jobse kunstschilder een dertigtal werk tentoon in Galerie Expo 38 in het Begijnhof in Hoogstraten. De opbrengst is integraal bestemd voor het project Good Life van de vzw Vriendenkring Fatima Center in Thailand. Die vereniging is opgericht door zijn schoonfamilie Frans en Annita Vanneuville-Claes in Schilde.

“Het Fatima Center startte in 1993 in Chiang Rai om meisjes uit bergdorpen uit de handen van mensensmokkelaars te houden door middel van opleidingen. De oprichting van het naaiatelier Good Life in 2005 gaf de moeders van die meisjes de kans om de armoedespiraal te doorbreken. Het handwerk dat ze maken, wordt verkocht, ook hier bij ons. Frans en Annita reisden geregeld naar daar en brachten die artikelen mee. Door corona is dat wat moeilijker geworden”, legt Staf Ghysebrechts uit.

Broedmachine
Opzet is om de mensen daar zelfredzaam te maken. “Sinds zeven jaar is er een moestuin aangelegd waar ze groente en fruit telen. Daarnaast is er een bakkerij ingericht. Zo kunnen ze zelf in levensmiddelen voorzien. Tijdens corona deelden ze hun voeding zelfs met de lokale bevolking. De opbrengst van de expo is in dit kader ook bedoeld om mee een broedmachine voor kippen te financieren.”

De tentoonstelling op 29 en 30 april en 1 mei telkens van 13 tot 18u, krijgt de steun van de GROS Brecht. 

Het is ook mogelijk om het begijnhof van Hoogstraten te bezoeken.

www.fatimafair.be, Galerie Expo 38, Begijnhof 38, Hoogstraten

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Elke Lamens 
Content: Elke Lamens
Bron: Diverse media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!