Kritiek op tijdstip vertoning Australische film over Thaise koning

~SLECHT NIEUWS KOMT ALTIJD TE VROEG~
(Nieuws dat men liever niet verneemt, heeft geen haast)

BANGKOK:- Een door de Australische regering gemaakte documentaire die de 6,5 jaar in Australië van de Thaise koning belicht, is op kritiek gestuit. 

De documentaire laat historische beelden zien van de tijd tussen 1970 en 1976 die koning Maha Vajiralongkorn in Australië doorbracht op een kostschool en in het leger. Als kroonprins ging hij naar school in Sydney en volgde daarna een militaire opleiding in Canberra.

De documentaire werd vorige week aan de Thaise koning en koningin getoond op de Australische ambassade in Bangkok. De film bevat interviews met klasgenoten van de monarch tijdens zijn verblijf in Australië, onder wie de huidige gouverneur-generaal van Australië, David Hurley. 

De ambassade zei dat de film “de gedeelde geschiedenis tussen de Thaise koninklijke familie en Australië belicht”.

Maar de timing van het uitbrengen van de documentaire is in twijfel getrokken. De documentaire komt na maandenlange oproepen om de Thaise monarchie te hervormen. Tientallen demonstranten riskeren lange gevangenisstraffen omdat ze de monarch zouden hebben belasterd. 

In Thailand is een discussie gaande of de rol van de monarchie in de politiek niet moet worden ingeperkt en het gegeven dat de koning boven de wet en de Grondwet staat. De protesten in Bangkok vorig jaar trokken grote menigten die opriepen tot hervorming van de monarchie en het aftreden van de regering.

De relatie van Australië met Thailand is van cruciaal belang gezien de groeiende invloed van China in Zuidoost-Azië. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel zei dat de documentaire was gemaakt vóór de recente demonstraties

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photostock
Content: Redactie 
Bron: BNN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!