Koning Rama X van Thailand stimuleert de Thaise sportcultuur met een levenslange passie

BANGKOK:- De levenslange passie van koning Rama X voor sport heeft een aanzienlijke impact gehad op de Thaise sportcultuur. Zijn sportiviteit begon op jonge leeftijd toen hij het paardrijden onder de knie kreeg toen hij ongeveer 11 jaar oud was, en al snel bewees dat hij een bedreven ruiter was.

In zijn jeugd hield hij zich ook bezig met roeien, voetbal en rugby met vrienden in Thailand en daarbuiten. Zijn competitieve geest kwam tot uiting in het zeilen, waar hij vaak samen met zijn vader, wijlen koning Bhumibol, en zijn oudere zus, prinses Ubolratana, concurreerde tijdens familieretraites in het Klai Kangwon-paleis in Hua Hin.

Aanvankelijk voetbalde de koning als aanvaller, maar later stapte hij over naar een centrale verdediger. Zijn voetbalvaardigheden leverden hem de bijnaam Football Prince op tijdens zijn tijd op de Chitralada School in Bangkok, Millfield School in Engeland en het Royal Military College in Duntroon, Australië.

Ter ere van zijn bijdragen aan het voetbal wordt al meer dan twintig jaar jaarlijks de Mor Vor Kor Cup gehouden. De naam van het toernooi is afgeleid van de initialen van zijn naam, Maha Vajiralongkorn.

De invloed van Zijne Majesteit reikt verder dan voetbal. Als beschermheer van de Amateur Muay Thai Association of Thailand reikt hij trofeeën uit voor de jaarlijkse Muay Thai Fighter Champions van de Sports Authority of Thailand.

De afgelopen jaren is koning Rama X een prominent figuur geworden in de wielergemeenschap. Hij was voorzitter van de immens populaire Bike for Mom- en Bike for Dad-evenementen in 2015, die werden gehouden ter ere van zijn ouders. Deze evenementen trokken miljoenen deelnemers uit heel Thailand, wat zijn vermogen om de natie te verenigen en te inspireren onderstreepte.

“Deze evenementen gingen niet alleen over het vieren van verjaardagen, maar ook over het bevorderen van een goede gezondheid door middel van lichaamsbeweging.”

Zijn toewijding heeft het profiel van het fietsen in Thailand aanzienlijk vergroot en mensen uit alle lagen van de bevolking aangemoedigd om deel te nemen aan wielerwedstrijden. De steun van de koning heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aantrekken van meer atleten naar de Thai Cycling Association.

Dankzij zijn niet-aflatende steun heeft het wielrennen in Thailand een wijdverbreide populariteit verworven, waardoor de erfenis van koning Rama X op het gebied van het bevorderen van sport en gezond leven verder wordt versterkt, zo stond vandaag in Bangkok Post gepubliceerd.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!