Komende vrijdag zal Thailand één Post-pandemische verklaring afgeven doch géén endemisch verklaring

NONTHABURI:- Het ministerie van Volksgezondheid zal komende vrijdag verklaren dat het land zich in een postpandemisch Covid19 stadium bevindt, aangezien de ziekte vanaf nu waarschijnlijk alleen kleine en middelgrote clusters zal veroorzaken, zo maakte de secretaris van de Thaise volksgezondheid, Khun Kiattiphum Wongrajit, bekend.

“We zullen ons aan ons schema houden om op 1 juli een postpandemisch tijdperk aan te kondigen. We verwachten alleen nog maar kleine of middelgrote clusters te zien, die geen schade zullen berokkenen aan onze volksgezondheidsdienst.  De ziekte is immers onder controle’, zo meent dr. Kiatiphum.

Hij gaf toe dat twee nieuwe Covid19 subvarianten, BA.4 en BA.5, al waren aangekomen, maar zei dat de ernst en overdraagbaarheid ervan niet was bevestigd.  Er was geen significante verandering in het aantal ernstige gevallen dat in ziekenhuizen werd opgenomen, zei hij.

Het ministerie van Volksgezondheid is dus van plan om op 1 juli een postpandemische fase aan te kondigen, in plaats van Covid19 tot een endemische ziekte te verklaren, zo verklaarde Dr. Kiattiphum.

Eerst moet de Wereldgezondheidsorganisatie de endemische status van het Covid19 virus verklaren.

Na de aankondiging na de pandemie zou het ministerie de verantwoordelijkheid van de staat voor de betaling van behandelingen tegen Covid-19 heroverwegen, zei dr. Kiattiphum.  Op dit moment betaalt de overheid de behandeling.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron:  Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!