KLM schrapt mogelijk wereldwijd het vlees van het menu

NEDERLAND:-  KLM schakelt mogelijk wereldwijd over op vegetarische maaltijden aan boord. Intern wordt gestudeerd op die optie, melden bronnen binnen het bedrijf aan Luchtvaartnieuws Magazine. Binnen Europa wordt in Economy Class al geen vlees meer geserveerd. De maatschappij zou met de keuze voor volledig vegetarisch een belangrijke stap zetten in de bijdrage aan (indirecte) verduurzaming van de vluchten.

De luchtvaartmaatschappij ging in april dit jaar al volledig ‘vega’ in Economy Class op Europese vluchten. “Met een honderd procent vegetarische keuze komen we tegemoet aan de toenemende vraag van passagiers en dragen we op een positieve manier bij aan het milieu”, luidde de motivatie van KLM destijds. In Business Class is nog wel vlees en vis verkrijgbaar.

Nu studeert KLM op plannen om ook op intercontinentale vluchten vlees in de ban te doen, melden goed ingevoerde bronnen binnen de luchtvaartmaatschappij. Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het overschakelen op vegetarische gerechten. Zo zal er op routes waar de vraag naar vlees groot is, zoals naar bestemmingen in de zuidelijke staten van de VS, wat minder gejuich klinken over het plan dan op vluchten naar landen waar een vegetarische leefstijl meer is ingeburgerd.

Een woordvoerster van KLM meldt aan dit medium: “Verduurzaming is ook voor onze catering een belangrijk thema. We kijken hierbij naar wereldwijde maatschappelijke trends en stemmen onze menu ontwikkeling hierop af. Bij het bepalen van het aanbod is keuzevrijheid van onze klanten belangrijk en moeten de maaltijden smakelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. KLM vernieuwt regelmatig het aanbod en stemt dit af op de behoefte en wensen van haar klanten. Op dit moment zijn er geen concrete plannen om volledig over te stappen op vegetarische maaltijden.”

In gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine liet Harm Kreulen, scheidend directeur KLM Nederland, weten dat hij persoonlijk wel gecharmeerd is van vleesvervangers. “Die zijn helemaal van deze tijd, en vaak net zo lekker.”

Duurzaamheid
KLM motiveerde de keuze om in de Europese Economy Class alleen nog vegetarische gerechten te serveren door te stellen dat het milieu gebaat zou zijn bij minder vleesconsumptie. Verduurzaming is een hot topic bij de luchtvaartmaatschappij, die de afgelopen jaren investeerde in een nieuwe vloot (Boeing 787 en Embraer 195-E2), afscheid nam van de oude Boeing 747, diverse initiatieven startte om klanten te bewegen de CO2-uitstoot van hun vlucht te compenseren of bij te dragen aan een frequenter gebruik van duurzamere brandstof, het zogeheten SAF.

Ook stapte KLM in de ontwikkeling van een duurzaam vliegtuig voor de toekomst (Flying V) met de TU Delft en werd een vlucht per dag tussen Schiphol en Brussel vervangen door de trein. Ook werd een initiatief gepresenteerd om alle grondvoertuigen die nu nog op diesel rijden te vervangen door elektrische voertuigen, die worden aangedreven door zonnestroom.

Gemengde gevoelens
Uit een poll onder meer dan 1.100 lezers van Luchtvaartnieuws.nl blijkt dat het grote publiek verschillend denkt over een uitsluitend vegetarisch maaltijdaanbod. Van alle respondenten geeft 50 procent aan liever zelf de keuze te willen maken tussen vlees of vega. Bijna 30 procent vindt het juist een goed idee als er alleen nog vegetarische opties op het menu staan. De overige deelnemers willen sowieso vlees, een enkeling is van plan boterhammen van huis mee te nemen.

Critici menen dat het mogelijke voornemen puur uit kostenoogpunt lijkt te worden genomen. Voorstanders wijzen echter op het feit dat vleesvervangers vaak duurder zijn dan puur vlees.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke in het magazine luchtvaartnieuws gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Pixabay 
Content: Rob Somsen en Klaas-Jan van Woerkom
Bron: luchtvaartnieuws 

3 gedachten aan “KLM schrapt mogelijk wereldwijd het vlees van het menu”

  1. De opmerking dat vleesvervangers net zo lekker zijn is niet zijn smaak niet de mijne. Heb onlangs worst van de Hema geprobeerd, lust mijn hond nog niet en mijn vegetarische vrouw ook niet

  2. Op de vlucht Bangkok-Schiphol van 4/7/21 was het reeds uitsluitend vegetarisch, dus wat hier gemeld wordt dat het alleen op Europese vluchten wordt gegeven is voorbijgestreefd. Het eten op een vliegtuig smaakt meestal niet lekker en hier was het echt niet te eten (koude vegetarische pasta als voorgerecht, warme vegetarische pasta als hoofgerecht, enz). Ik vind dat je nog altijd zou mogen kiezen tussen vlees/vis of vegetarisch. Bij Thai Airways kon je kiezen tussen 2 hoofdgerechten waarom kan dat bij KLM ook niet (vlees of vegetarisch). Nooit meer KLM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!