Keramiekindustrie van Lampang in Noord-Thailand, in gevaar door goedkope Chinese import

LAMPANG:- De keramiekindustrie in Lampang kampt met een ernstige crisis, omdat Chinese keramische producten de markt overspoelen tegen aanzienlijk lagere prijzen, waardoor talloze lokale fabrieken moeten sluiten. De situatie is nijpend geworden, met veel bedrijven die de concurrentie niet aankunnen.

Khun Preecha Srimala, voorzitter van de Lampang Pottery Association, onthulde vandaag dat lokale keramiekbedrijven ongekende moeilijkheden ervaren.

Hoewel de industrie de Covid-19-pandemie heeft overleefd, hebben stijgende kosten voor arbeid, transport en materialen de uitdagingen vergroot. Onlangs heeft de toestroom van goedkope Chinese keramiek de aanzienlijk situatie verergerd.

Deze producten, online verkocht voor prijzen vanaf 5 baht per item, onderbieden de lokale markt, wat leidt tot een golf van fabriekssluitingen, aldus Khun Preecha.

“Voor de Covid-19-pandemie hadden we 328 keramiekfabrieken. Uit een onderzoek dat eind vorig jaar werd uitgevoerd, bleek dat er nog maar 89 fabrieken in bedrijf zijn. Velen zijn gestopt met hun activiteiten of hebben de productie tijdelijk stilgelegd in de hoop op een economische ommekeer. We kijken nu naar de overheid voor oplossingen om de economie nieuw leven in te blazen.”

De voorzitter van de Lampang Pottery Association riep de overheid op om dringend actie te ondernemen om de lokale keramiekindustrie te beschermen, die een lange geschiedenis heeft en afhankelijk is van de hoogwaardige kaolienklei die te vinden is in Ban Pang Ka, Jaehom District. Zonder tussenkomst zou de unieke Lampang keramiekindustrie met uitsterven bedreigd kunnen worden, aldus Khun Preecha.

“We worden overspoeld door externe producten, met name die uit China, die de Thaise markt binnenvallen. De kommen met het haanmerk zijn een GI (Geographical Indication) product van Lampang, gemaakt van lokale klei en met een kenmerkend haan-, bananenboom- en pioenroosontwerp.

“Onze productiekosten bedragen ongeveer 20 baht per stuk en sommige bedrijven verkopen tegen kostprijs of iets daarboven. Chinese producten worden echter online verkocht voor slechts 5 baht, inclusief bezorging. Deze situatie heeft niet alleen gevolgen voor keramiek, maar ook voor ander lokaal handwerk. De overheid moet dit probleem dringend aanpakken om een ​​kettingreactie van economische achteruitgang te voorkomen.”

De geschiedenis van de haan-merkkommen, een kenmerk van Lampang, gaat terug tot de jaren 50 toen Chinese immigranten zich in Lampang vestigden en de uitstekende keramische klei van de regio ontdekten. De eerste fabriek, Ruam Samakkee, werd kort daarna opgericht, na de ontdekking van kaolienafzettingen in het Jaehom District tussen 1959 en 1962.

Halverwege de jaren 60 was Lampang een belangrijk productiecentrum voor deze iconische kommen geworden. De industrie had echter aanvankelijk problemen vanwege inconsistente productkwaliteit en uitputting van hulpbronnen, waardoor de verkoop aan lokale markten werd beperkt.

In 1989 werd de Lampang Pottery Association opgericht om samen te werken met de overheid en de keramische industrie te promoten. De vereniging organiseert, in samenwerking met de provincie, elk jaar van 1 tot 10 december de Lampang Ceramic Fair. Dit evenement trekt zowel binnenlandse als internationale toeristen en stimuleert de economie van Lampang aanzienlijk met zijn unieke keramische producten.

De huidige crisis bedreigt deze legendarische industrie en lokale producenten vragen dringend om overheidsingrijpen om hun levensonderhoud te beschermen en het culturele erfgoed van Lampang te behouden.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!