Kabinet van Thailand opgeroepen om het pensioen van ouderen te verhogen

BANGKOK:- De gepensioneerden in Thailand zouden allemaal  pensioen van 3.000 baht per maand moeten krijgen om hun financiële lasten te verlichten, zeiden activisten en academici op een forum. 

Khun Nuken Inthachan, vertegenwoordiger van het Four Regions Slum Network, was één van degenen die de regering opriepen om de maandelijkse ouderdomsuitkering te herzien als een universeel pensioen en deze op te trekken tot 3.000 baht per maand. “De bestaande subsidie ​​van 600 tot 1.000 baht voor senioren is nauwelijks genoeg, zelfs als ze zelf een aanvullend inkomen vinden”, zei hij. 

Khun Nuken sprak deze week een evenement toe dat was georganiseerd door de consumentenraad van Thailand en Thai PBS en dat zich richtte op de financiële situatie van de ouderen van het koninkrijk. 

Op dit moment krijgen ouderen tussen de 600 en 1.000 baht per maand betaald, afhankelijk van hun leeftijd. Degenen van 60-69 jaar ontvangen 600 baht; 70-79, 700 baht; 80-89, 800 baht; en degenen boven de 90 krijgen 1.000 baht. 

Khun Theepakorn Jithitikulchai van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Thammasat Universiteit zei dat het pensioen universeel moet worden gegeven. “Als de toelage alleen wordt gegeven aan doelgroepen zoals de armen, zullen er veel arme mensen zijn die ten onrechte buiten het programma worden gehouden”, zegt Theepakorn. Hij zei dat in plaats van een dergelijke regeling te voorkomen uit angst voor onvoldoende middelen, de regering in plaats daarvan zou moeten stoppen met het aanbieden van belastingaftrek aan de 20% rijkste mensen en zou moeten beginnen met het innen van degenen die ten onrechte zijn weggelaten uit de belastingdatabase. 

Hij zei dat de pensioenen die bureaucraten ontvangen veel hoger zijn dan die van de meeste leden van het publiek, en dat 3.000 baht per maand nog steeds een grote uitdaging zou zijn, zelfs om de eindjes aan elkaar te knopen. “In feite zou de bijstandsuitkering zelfs kunnen oplopen tot 6.000 baht per persoon per maand als we mensen ertoe aanzetten om de eerste 3.000 zelf te sparen en de regering daar bovenop te laten komen tot 6.000 baht”, aldus khun Theepakorn. 

Khun Nimit Thienudom van het People’s Network for the Welfare State zei dat politieke partijen onder druk moeten worden gezet om het universele pensioen van 3.000 baht werkelijkheid te laten worden.

Hij zei dat het beleid al wordt aangestuurd door verschillende partijen, waaronder de Prachachat-partij, de Thai Sang Thai-partij en de Move Forward-partij. Sinds 2020 probeert zijn netwerk een AOW onderdeel te maken van het overheidsbeleid. Als onderdeel daarvan hebben ze via een petitie een nationale pensioenwet aan het parlement voorgesteld, die werd ondersteund door de handtekeningen van meer dan 10.000 Thais. 

Het voorstel heeft echter weinig vooruitgang geboekt in het parlement, zo zei hij.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Eén gedachte over “Kabinet van Thailand opgeroepen om het pensioen van ouderen te verhogen”

  1. Pingback: 1proportional

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!