Kabinet Thailand keurt wapenamnestie goed, eigenaren zouden 180 dagen de tijd hebben om wapens kosteloos te registreren

BANGKOK:- De Thaise regering heeft een amnestie goedgekeurd voor wapenbezitters die hun vuurwapens nog niet hebben geregistreerd na de massale schietpartij waarbij 36 mensen om het leven kwamen in Nong Bua Lam Phu. De ministers keurden deze week het voorstel goed waardoor bezitters van niet-geregistreerde vuurwapens hun wapens binnen 180 dagen zonder aanklacht officieel kunnen laten registreren, zo verklaarde regeringswoordvoerster khun Rachada Dhnadirek. Het wetsvoorstel stelt eigenaren ook in staat om onwettige munitie binnen dezelfde periode zonder boete aan de autoriteiten te overhandigen, zei ze.

De voorgestelde wetgeving zal, zodra ze is goedgekeurd, het vermogen van de regering verbeteren om de controle op wapenbezit aan te scherpen en de beweging van vuurwapens die het land binnenkomen beter te controleren, voegde ze eraan toe.

Verdere details waren niet beschikbaar en het is niet duidelijk wanneer de wetgeving zal worden ingevoerd, aangezien het Huis binnen enkele dagen zal worden ontbonden ter voorbereiding op de verkiezingen in mei. 

De kabinetsvergadering duurde zes uur en de ministers keurden een groot aantal plannen en projecten goed die misschien maandenlang in de ijskast stonden. Het grote aantal vuurwapens, geregistreerd en niet-geregistreerd, en het gemak waarmee ze kunnen worden verkregen, ondanks de strenge regels op papier, zijn in ieder geval uitvoerig besproken sinds het bloedbad in de kinderkamer in de noordoostelijke provincie Nong Bua Lam Phu afgelopen oktober. 

Bij dat incident ging een voormalige politieagent gewapend met een automatisch wapen en een mes tekeer in de gemeenschap van Uthai Sawan, waarbij 36 mensen, onder wie 24 kinderen, om het leven kwamen en 10 gewond raakten. De moordenaar maakte later een einde aan zijn leven. 

Premier Prayut Chan-o-cha verklaarde kort na het incident dat degenen die een wapenvergunning aanvragen, aan criteria moeten voldoen en een geestelijke gezondheidstest moeten ondergaan om ervoor te zorgen dat ze niet gestoord worden. Ze moeten ook worden gecertificeerd door gemeenschapsleiders of toezichthouders van overheidsinstanties waarvoor ze werken, zei hij. 

Ook zullen er harde maatregelen worden genomen om de online verkoop van illegale vuurwapens aan te pakken en zullen verschillende wetten en ministeriële regelingen moeten worden herzien om bij te blijven met de huidige situatie, voegde hij eraan toe.

Volgens GunPolicy.org, een project van de Universiteit van Sydney, had Thailand vanaf 2021 7,2 miljoen wapens in particuliere handen – waarvan naar schatting 1,2 miljoen niet geregistreerd. Dat is meer dan één wapen per 10 mensen, het hoogste percentage in Zuidoost-Azië.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!