‘Joe Ferrari’ en consorten door het Strafhof van Bangkok veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

BANGKOK:-Het Centraal Strafhof voor zaken van corruptie en wangedrag heeft zojuist een voormalig hoofd van het politiebureau en vijf andere agenten veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en nog eens tot vijf jaar gevangenisstraf, nadat ze hen vorig jaar schuldig werden bevonden aan het doodmartelen van een drugsverdachte.

 Politie kolonel Thitisan Utthanaphon, voormalig stationchef van Muang Nakhon Sawan, werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf samen met Majoor Raweeroj Disthong, Kapitein Songyos Klainak, Luitenant Toraninma Sawana, Sergeant -Majoor Wisut Boonkhiew en Korporaal Paween Khamarew.

De rechtbank heeft daarnaast Sergeant Majoor Supakorn Nimchuen ook veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf.

De rechtbank hield Thitisan, alias “Joe Ferrari”, en vijf andere politieagenten verantwoordelijk voor de dood van Jirapong Thanapat, een drugsverdachte die vorig jaar augustus op het politiebureau van het hoofddistrict achter de tralies zal, waar hij tijdens een ondervraging met plastic zak werd verstikt.

Sergeant Majoor Supakorn werd schuldig bevonden aan plichtsverzuim en deelname aan het dwingen van een persoon tegen zijn wil, maar niet schuldig aan moord zoals de zes andere politieagenten.

De zaak haalde vorig jaar de krantenkoppen toen de bekende advocaat Sittha Biabungkerd een videoclip openbaarde van Thitisan en vijf andere politieagenten die deelnamen aan het bedekken van Jirapong’s hoofd met een zwarte vuilniszak  op het politiebureau terwijl Supakorn toekeek.  Op de clip was te zien dat Jirapong de plastic zak over het hoofd kreeg totdat hij bewusteloos raakte voordat de politieagenten hem naar een ziekenhuis brachten waar zijn dood werd bevestigd.

De zeven politieagenten werden beschuldigd van vier aanklachten: collaboratie in een niet-uitzet waarbij een persoon schade werd berokkend, misbruik van gezag om een ​​individu schade toe te brengen, collaboratie bij marteling en moord en collaboratie met meer dan vijf personen om een ​​andere persoon met geweld te intimideren.

Het Strafhof, achtte alle beklaagden, behalve Supakorn, schuldig aan alle aanklachten, strafte hen met de dood, de zwaarste straf voor het vermoorden van een persoon met wrede methoden.

Sergeant Majoor Supakorn werd aanvankelijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voordat de straf met een derde werd omgezet.

De rechtbank merkt echter op dat de zes beklaagden aan het onderzoek hadden meegewerkt.  Ze hadden ook 30.000 voor de begrafeniskosten betaald en elk van hen 300.000 Baht als  “smartengeld” aan de ouders van Jirapong betaald en hadden ook actie ondernomen om hem met spoed naar het ziekenhuis te brengen.  Als gevolg hiervan heeft de rechtbank hun straf met een derde omgezet in levenslange gevangenisstraf.

De zeven verdachten werden niet vanuit hun hechtenis naar de rechtbank gebracht, maar de rechters lazen hen het vonnis voor via een teleconferentie.

De ouders van Jirapongs Jakkrit Jundee en Tanapat Jundee waren wel in de rechtbank aanwezig om de uitspraak aan te horen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Diverse Thaise media

2 gedachten aan “‘Joe Ferrari’ en consorten door het Strafhof van Bangkok veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!