Inwoners van Pattaya dringen er bij de autoriteiten op aan meer te doen om de groeiende dakloze bevolking in de stad te helpen

PATTAYA:- De lokale bevolking in Pattaya dringt er bij de relevante autoriteiten in de kustplaats op aan om “meer te doen” om de daklozen in de stad door de pandemie te helpen. Het aantal daklozen is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen als gevolg van strikte Covid-19-gerelateerde maatregelen en beperkingen waardoor de meeste bedrijven in Pattaya zijn gesloten.

Uw nieuwsbeer besteed regelmatig aandacht aan de daklozensituatie in Pattaya, zoals u op zijn webblog hebt kunnen lezen. Deze reportage is dan ook een goede bron voor waarom de daklozensituatie heeft plaatsgevonden en toeneemt in Pattaya, zwaar gedreven door Covid-19-beperkingen die Pattaya in wezen maandenlang hebben gesloten, en alleen maar strenger lijken te worden naarmate het aantal gevallen blijft toenemen.  

Volgens de provinciale autoriteiten van Chonburi, die samenwerken met lokale opvangcentra voor daklozen, is een primaire reden voor het aantal daklozen op straat echter niet alleen de beperkingen die banen sluiten, maar ook het gebrek aan financiële steun van de Thaise overheid tijdens de huidige periode.  Bovendien zijn veel daklozen niet de Thaise nationaliteit en komen ze uit andere landen, maar door gesloten grenzen, lockdowns of politieke onrust (Myanmar) in hun eigen huis is het moeilijk om te vertrekken.

Bovendien zijn momenteel bijna alle goedkope binnenlandse reismogelijkheden zoals busreizen onmogelijk, waardoor er voor veel mensen beperkte mogelijkheden zijn om met een ernstig budget te reizen.  Sommige daklozen in Pattaya willen inderdaad niet weg, want de stad heeft veel voedselketens voor goede doelen en organisaties die mensen in nood helpen en veel verlaten en gesloten gebouwen waar mensen kunnen schuilen. Pattaya is afhankelijk van toerisme, amusement en gastvrijheid  voor ongeveer 80% van het BBP – alle sectoren zijn in feite ofwel verplicht gesloten door de overheid om de verspreiding van Covid19 virus te voorkomen, of hebben de deuren gesloten omdat er geen klandizie is.

Zelfs bedrijven die wel open mogen blijven, hebben het moeilijk omdat veel inwoners, zowel expats als Thais, Pattaya hebben achtergelaten met beperkte kansen op werk en wat lijkt op een nooit eindigende gedeeltelijke afsluiting die nu zelfs populaire expat-activiteiten zoals stranden heeft gesloten,  zwembaden, golfbanen, parken en tennisbanen.  Dit leidt op zijn beurt tot minder klanten en minder uitgaven in de lokale economie.  Bedrijven die hun deuren mogen openen, zoals restaurants, alleen voor afhaal of bezorging, kiezen er ook voor om voorlopig te sluiten totdat de situatie verbetert, doordat deeigenaren beweren dat de strikte regels het openen onrendabel maken.

Onze redactie ontving onlangs bezorgdheid van verschillende lokale bewoners dat een vrouw en haar jonge dochter op een trottoir woonden bij een bank in Soi Nern Plubwan, aan de darkside van Pattaya.  Volgens hen maakten de bewoners zich vooral zorgen om het welzijn van de jonge dochter.

De moeder van ongeveer 35 – 40 jaar oud en haar dochter van ongeveer drie jaar oud hebben zich een stoep met een mat en enkele bezittingen in de buurt eigengemaakt.

Lokale bewoners ondersteunen hen met wat voedsel en geld De moeder zou naar verluidt uit Roi Et komen en het zeer moeilijk hebben om te overleven.

Khun Sek, alleen voornaam genoemd, was een van de vele lokale bewoners die “Snelle Jelle” onze razende reporters op de hoogte bracht van de situatie en vertelde tegen hem : “Zij en haar twee dochters zijn hier enkele dagen gebleven en leven op straat.”

 “Eerder deze week op zondag (1 augustus) was er een man die beweerde dat hij hun vader is en een van de meisjes oppikte voordat hij vertrok, zo beweerde de achtergebleven peuter. Hun moeder lijkt te lijden aan psychische problemen en heeft verdere ondersteuning nodig en is niet meer in satay geen vragen te beantwoorden,” zo vertelde Khun Sek.

 “Ik heb het Chonburi Bureau voor sociale ontwikkeling en menselijke veiligheid al gebeld.  Ze zeiden dat deze familie misschien dezelfde is die ze al vaker hebben geholpen.”  Zo verklaarde Sek.

 “Ik denk niet dat de vrouw haar kind gebruikt om te bedelen om eten en geld en ik denk dat ze gewoon persoonlijke problemen heeft en een helpende hand nodig heeft,” zo concludeerde Khun Sek.

De daklozensituatie in Pattaya is moeilijk, en inderdaad, er waren ook daklozen vóór de Covid19 pandemie, hoewel de situatie er zeker door is verergerd.  Er zijn opvangcentra voor daklozen in Chonburi, in tegenstelling tot sommige overtuigingen, maar velen hebben strikte regels en vereisten met betrekking tot zaken als nuchterheid of actief op zoek zijn naar werk en weigeren potentiële banen niet af te wijzen, waardoor velen zeggen dat ze liever in de straten van de stad blijven.

Wetshandhavers treden inmiddels niet streng méér op, omdat ze begrijpen hoe moeilijk de situatie al is voor degenen die op straat in Pattaya leven.  De politie biedt vaak gratis vervoer aan aan daklozen die familie hebben in Thailand of uit andere provincies komen, maar zoals eerder vermeld, willen velen niet weg omdat ze de zaken in Pattaya als beter beschouwen voor een dakloos persoon dan in een landelijke provincie.

Zolang zowel het Covid19 virus als de gerelateerde beperkingen en maatregelen (samen met wat door velen wordt beweerd als een gebrek aan financiële hulp) blijft voortwoekeren zal onze kustplaats géén significante verbeteringen laten ziet, zo besluit Khun Sek, het gesprek met Jelle.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Pattaya News  
Vertaling: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: The Pattaya News   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!