In werkelijkheid is Thailand helemaal niet het LGBTQ+paradijs dat het beweert te zijn

THAILAND:- De maand Juni is de “Pride Month” die “all over the world” wordt gevierd en natuurlijk veranderen veel bedrijven hun profielfoto’s om een ​​maand lang regenbogen te tonen om een graantje mee te pikken.

Sommige merken lanceren een nieuw product dat in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar is. We praten een tijdje over LGBTQ+ en zodra juni voorbij is, wordt alles weer normaal alsof Pride Month slechts één van de marketingcampagnes is die in het land van de glimlach gelanceerd is geweest.

Net als de democratie in dit land zijn LGBTQ+-rechten slechts een illusie (nou ja, er is tenminste sprankeltje hoop voor ons democratische systeem voor nu). 

U zou kunnen denken dat Thailand het are paradijs is als het gaat om het wel en wee van een LGBTQ+ persoon, maar onder dat regenboogkleurige oppervlak moet het land nog officiële regels voor alle geslachten aannemen. 

Maar let wel, de reputatie van Thailand als een LGBTQ+ vriendelijk land komt voort uit de historische tolerantie en acceptatie van genderdiversiteit. De bevolking lijkt transgendergemeenschap in de grote steden verwelkomd te hebben maar op het platteland is dat absoluut niet het geval, ondanks dat deze zichtbaar is in verschillende sociale en culturele sferen.

Er zijn echter geen expliciete wetten ter bescherming van LGBTQ+-rechten in Thailand. Het gebrek aan wettelijke bescherming maakt de gemeenschap kwetsbaar voor discriminatie, intimidatie en ongelijke behandeling. 

Personen van hetzelfde geslacht kunnen bijvoorbeeld niet legaal trouwen, waardoor LGBTQ+-paren de basisrechten en voordelen worden ontzegd die heteroseksuele paren genieten, zoals bijvoorbeeld het erfrecht, gemeenschappelijk eigendom en het recht om kinderen te adopteren.

Begrijp mij niet verkeerd, hoewel brede maatschappelijke acceptatie zo belangrijk is — dankzij alle activisten en organisaties die zich onvermoeibaar inzetten om het bewustzijn te vergroten — en hoewel geslachtsbevestigende chirurgie of hormoonbehandelingen beschikbaar zijn, blijft de wettelijke erkenning van genderidentiteit in Thailand gewoon problematisch.

Eerder deze maand bracht het Thaise Ministerie van Ziektebestrijding de stijging van gevallen van apenpokken in verband met Pride Month.

De laatste “officiële” vooruitgang was in 2015 toen Thailand een wet op de gelijkheid van mannen en vrouwen invoerde die discriminatie op grond van geslacht op de arbeidsmarkt verbood.

Auke Boon

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!