In Thailand zijn veel vissersboten te koop omdat strenge IUU-regels het bedrijfsleven onrendabel maken

BANGKOK:- Visserijgroepen uit het hele land hebben een aanvraag ingediend om bijna 800 van hun vissersvaartuigen aan de overheid te verkopen, in het licht van strengere regels die gericht zijn op het terugdringen van illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IOO) visserij.

De voorzitter van de Nationale Visserijvereniging van Thailand, khun Mongkol Sukcharoenkana, zei gisteren dat er in totaal 792 vissersboten werden aangeboden om aan de regering te worden verkocht, omdat hun eigenaren de hogere kosten niet langer kunnen dragen.

Hij wijt de situatie aan “onredelijk zware straffen” die zijn vastgesteld in het Nooddecreet inzake de visserij, dat strenger werd na de laatste wijziging in 2017.

Vanwege de regels mogen vissersboten maar 240 dagen per jaar worden gebruikt, terwijl de eigenaren het hele jaar door de kosten moeten betalen, aldus khun Mongkol.

Ook heeft de visserijsector te kampen met een tekort aan arbeidskrachten, voegde hij eraan toe, terwijl hij het probleem de schuld gaf van het regeringsbeleid dat “onverenigbaar is met de realiteit”.

De Thaise visserij-industrie sterft uit. 
De commerciële visserij is met 60 procent afgenomen en de vangsten vertegenwoordigen minder dan 40 procent van het vorige bedrag”, zei Mongkol.

“Thailand zal binnenkort zeevruchten moeten importeren voor binnenlandse consumptie”, voegde hij eraan toe.

De vissersboten die door de overheid zijn gekocht, zullen uit het systeem worden gehaald om te voldoen aan de maximale duurzame opbrengst (MSY) van het land die is vastgesteld door de Nationale Raad voor het visserijbeleid.  MDO is de grootste gemiddelde vangst die onder bestaande milieuomstandigheden uit een bestand kan worden gevangen.

Van de 792 vissersboten die aan de overheid zullen worden verkocht, zijn er 766 toegestaan ​​voor commerciële visserij, terwijl de overige 26 zo’n vergunning niet hebben. De boten komen uit Bangkok en de kustprovincies in de centrale regio, de oostkust en het zuiden.

De provincie Pattani is goed voor de meeste van hen, met 164 vissersboten die te koop worden aangeboden, gevolgd door Samut Prakan (116), Samut Songkhram (109), Nakhon Si Thammarat (94) en Chumphon (65).

De IOO-visserij is een mondiaal probleem
Aangezien waarnemers van de sector denken dat het in de meeste visserijtakken voorkomt, goed voor tot 30 procent van de totale vangsten in sommige belangrijke visserijtakken.

In het kader van het “kaardenschema” dat door de Europese Unie is aangenomen om de plaag van illegale visserij aan te pakken, kreeg Thailand een “gele kaart” als waarschuwing voor mogelijke EU-sancties voor het negeren van IUU-visserij.  Het optreden van de EU in 2015 was voor de Thaise regering aanleiding om strenger op te treden tegen de visserijsector.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!