In Thailand ontwikkelt vaccin tegen veeziekte succesvol

THAILAND:- Het Thaise departement van vee heeft succes geboekt met de ontwikkeling van een vaccin om de uitbraak van bultige huidziekte (LSD) bij runderen aan te pakken.

De directeur van het departement, Khun Sorawit Thaneto, zei gisteren dat het vaccin even efficiënt is als het geïmporteerde vaccin.  Hij verwachtte medio mei van dit jaar de eerste partij vaccins klaar te hebben.

Hij voegde eraan toe dat de prijs van het huidvaccin 9 baht per dosis was, wat de kosten van de boeren zal helpen verminderen en Thailand in staat zal stellen zijn eigen vaccin te hebben om de ziekte aan te pakken.

Khun Sorawit zei dat LSD op 29 maart vorig jaar voor het eerst werd gevonden in het Phanom Phrai-district van de provincie Roi Et.

“Daarna heeft het departement van vee in samenwerking met provinciale overheidsinstanties en boeren de verspreiding van de ziekte in bedwang gehouden”, zei hij.

Hij onthulde dat overheidsinstanties tot dusver 5,3 miljoen doses vaccins tegen de “klonterige” huidziekte hadden geïmporteerd dat meer dan 160 miljoen Baht kostte, terwijl boerenverenigingen nog eens 500.000 doses hadden geïmporteerd die 22,5 miljoen Baht gekost hadden

De Minister van Landbouw en Coöperaties, dr. Chalermchai Sreeon, vertelde het ministerie in mei vorig jaar om vaccins te onderzoeken en te ontwikkelen om LSD aan te pakken.

Het onderzoek en de ontwikkeling resulteerden in olie- en watergeïnactiveerde vaccins. Er werd vastgesteld dat de efficiëntie van olie-geïnactiveerde vaccins 20 procent hoger was dan die van water.”

Hij voegde eraan toe dat de veldproef op Chokchai Farm in het Pak Chong-district van de provincie Nakhon Ratchasima in december vorig jaar aantoonde dat de olie-geïnactiveerde vaccins de immuniteit bij runderen tegen klonterige huid kunnen stimuleren, vergelijkbaar met de geïmporteerde vaccins.

Khun Sorawit voegde eraan toe dat de productiecapaciteit van vaccins tussen de 50.000 en 100.000 doses per maand zou kunnen zijn.  De afdeling bestudeert de mogelijkheid om de productiecapaciteit op te voeren tot tussen de 500.000 en 1 miljoen doses, wat naar verwachting medio volgend jaar zal zijn gerealiseerd.

“Deze stap stelt de afdeling in staat om de importkosten met 280 miljoen THB per jaar te verlagen, terwijl de vaccins ook naar andere ASEAN-landen kunnen worden geëxporteerd”, voegde hij eraan toe.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!