In Thailand ligt een nieuwe regeling voor sigarettenbelasting op de plank

PATTAYA:- De accijnsafdeling van de Thaise belastingdienst overweegt of er een uniform belastingtarief of een op gewicht gebaseerde belasting op sigaretten moet worden ingevoerd, aldus directeur-generaal, Khun Ekniti Nitithanprapas.

Momenteel zijn de accijnzen op sigaretten onderworpen aan een tweeledig systeem, met een belasting van 25 procent op pakjes sigaretten met een verkoopprijs tot 72 baht om verlichting te bieden aan mensen met een laag inkomen, en 42 procent op pakjes met een prijs boven de 72 baht. 

Op pakjes wordt bovendien een extra belasting van 1,25 baht per sigaret geheven, ongeacht de verkoopprijs. Dit betekent dat een pakje belast wordt tegen 25 baht omdat er 20 sigaretten in zitten. 

Hij zei dat de tweeledige structuur sigarettenfabrikanten aanmoedigt om hoge belastingtarieven te vermijden door sigaretten te verkopen voor 72 baht of minder per pakje, waardoor het belastingtarief van 25 procent in werking treedt.

Khun Ekniti zei dat een uniform belastingtarief een evenwicht moet vinden tussen het inkomen van boeren, de volksgezondheid, overheidsinkomsten en inspanningen om de smokkel van buitenlandse sigarettenmerken die tegen lage detailhandelsprijzen worden verkocht, te voorkomen. 

Het uniforme belastingtarief moet tussen de 25 en 42 procent liggen. We moeten echter de impact bestuderen van het toepassen van een uniform tarief”, zei hij. 

Onder de vorige tweeledige belastingstructuur (die in september 2021 afliep) werden pakketten met een prijs tot 60 baht belast tegen 20 procent, terwijl pakketten met een prijs boven 60 baht werden belast tegen 40 procent.

Het was de bedoeling dat vanaf oktober 2021 een vlaktakstarief van 40 procent zou gelden, ongeacht de verkoopprijs, maar de tabaksautoriteit en de tabaksboeren verzetten zich daartegen omdat een uniform belastingtarief de inkomsten van beide partijen zou schaden.

Het kabinet heeft het ministerie van Financiën, onder leiding van de Accijnsdienst, de opdracht gegeven om de structuur van de sigarettenbelasting op de middellange en lange termijn te bestuderen om een ​​passend en eerlijk enkelvoudig belastingtarief te identificeren dat zowel de marktconcurrentie als de volksgezondheid zou beschermen. 

Bovendien gaf het kabinet de tabaksautoriteit van Thailand opdracht om tabaksboeren te motiveren om om gezondheids- en milieuredenen op de lange termijn over te schakelen op andere gewassen, waarbij de stichting Thaise gezondheidsbevordering technische bijstand verleende.

Olleke Bolleke in Thailand 

Eén gedachte over “In Thailand ligt een nieuwe regeling voor sigarettenbelasting op de plank”

  1. Bovendien gaf het kabinet de tabaksautoriteit van Thailand opdracht om tabaksboeren te motiveren om om gezondheids- en milieuredenen op de lange termijn over te schakelen op andere gewassen, waarbij de stichting Thaise gezondheidsbevordering technische bijstand verleende……………………….

    Welke “slimmerik” heeft dit nu weer bedacht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!