In Thailand is een enorme goudfraude aan het licht gebracht, ruim 500 gedupeerden verliezen gezamenlijk 85 miljoen baht

BANGKOK:- Bangkok — In een navrante zaak hebben meer dan 500 slachtoffers een klacht ingediend tegen social media-beïnvloeder Khun Promtada Nakcharoen alias ‘Mae Bainard’, die optreedt als directeur van de Tada Gold Shop in de provincie Nonthaburi, nabij Bangkok. Het TikTok-platform speelde een cruciale rol doordat veel slachtoffers zich via livestreamvideo’s bewust werden van Mae Bainard.

Zijn verleidelijke aanbiedingen, zoals 1 gram goud voor slechts 1.500 baht – terwijl de marktprijs bijna 3.000 baht bedraagt ​​– werden gretig gekocht.

Uit klachten van slachtoffers, waaronder de getroffen Maysa, blijkt dat hoewel de eerste aankopen resulteerden in echte gouden accessoires, velen uiteindelijk hun geld verloren toen ze nieuwe bestellingen plaatsten. Er ontstond ook een exclusieve VIP-kring, waarin leden dure goudaankopen deden ter waarde van ruim 500.000 baht. Cruciaal in deze fraudezaak is het gericht opbouwen van een vertrouwensrelatie.

Mae Bainard nodigde talloze Thaise beroemdheden en influencers uit op zijn verjaardagsfeestjes, wat geloofwaardigheid creëerde onder de slachtoffers en hen ertoe bracht hem impliciet te vertrouwen. Het Cyber ​​Crime Investigation Bureau onder leiding van generaal Jirawat Payungtham heeft de omvang van de zwendel bevestigd. Ruim 240 van de 500 slachtoffers hebben al een strafrechtelijke aanklacht ingediend, terwijl anderen dat nog steeds van plan zijn.

De commandant stelde vast dat de acties van Mae Bainard in strijd waren met verschillende wetten, waaronder het strafrecht, de computerwet en de wet op de consumentenbescherming. De politie is van plan elk slachtoffer gedetailleerd te ondervragen voordat de verdachte wordt opgeroepen om te getuigen.

De omvang van de fraude is alarmerend, niet in de laatste plaats omdat deze anders is dan een vergelijkbare goudfraudezaak waarin onlangs twee verdachten zijn gearresteerd.

De gebeurtenissen rond Mae Bainard en zijn goudhandel werpen een helder licht op de gevaren van zakelijke praktijken op sociale media. Het door influencers gecreëerde vertrouwen is niet altijd terecht en slachtoffers staan ​​nu voor de uitdaging om hun geld terug te krijgen.

In een wereld die steeds meer wordt gekenmerkt door digitale interacties, blijft deze zaak een waarschuwend verhaal voor alle gebruikers van sociale media.

Olleke Bolleke in Bangkok

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!