PATTAYA:- Het grootste Nederlandse blog over Thailand publiceerde op 14 februari jl. een artikel met de titel: “Thailand mogelijk op weg naar visumvrij reizen naar het Schengengebied”. Echter, deze bewering staat ver af van de werkelijkheid, zelfs met informatie uit 2023 😂.
Thailand promoot al lange tijd het “zes landen, één bestemming”-plan. Dit initiatief stelt toeristen in staat om één land binnen te komen en vrij te reizen naar andere deelnemende landen. Dit idee, vaak aangeduid als de Aziatische Schengen-regeling, bestaat sinds de jaren ’90 en heeft vooral steun gekregen van de huidige premiers na het beëindigen van de militaire regering van generaal Prayut.
Premier Paetongtarn Shinawatra heeft aangegeven dat dit idee is geïnspireerd door de Europese Schengen-regeling, waarbij toeristen in staat zijn om één land binnen te komen en vrij te reizen. De Thaise lobby beweert dat dit de regionale economie zal stimuleren door bureaucratische obstakels te verminderen.
Toch heeft Thailand meer te winnen dan andere ASEAN-landen. Thailand staat de meeste toeristen visumvrij toe, terwijl Cambodja afhankelijk is van visuminkomsten. Vietnam kent een complexe visumstructuur en Myanmar ontvangt vanwege aanhoudende onrust nauwelijks toeristen. Bovendien heeft elke voorgestelde Schengen-lidstaat zijn eigen immigratiebeleid, wat leidt tot incompatibiliteit.
De realiteit is dat Thailand niet langer de toegangspoort tot Zuidoost-Azië is. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden directe vluchten naar andere landen aan, wat de centrale rol van Bangkok vermindert. Het toerisme is zeer competitief, en regionale landen strijden voor hun eigen belangen.
Hoewel Thailand de hoop op visumvrij reizen niet heeft opgegeven, blijft het diplomatieke taalgebruik, zoals “we staan open voor verdere gesprekken”, vaak oppervlakkig. In Jip en Jannekes taal zal ik dit omschrijven als: “schrijf maar op je buik”, gelukkig dat veel medelanders in Thailand daar de ruimte voor hebben (grinnik)
Ps. Overigens komt de titel “bouquet-reeks” niet uit mijn bescheiden vocabulaire maar die van een gewaardeerde lezer.