In China is een debat gaande over vuurwerkverbod nu Chinees Nieuwjaar nadert

BEIJING:- Chinese wetgevers hebben zich in het online vuurwerkdebat gestort en licht geworpen op de controversiële vraag of vuurwerk de festiviteiten rond het nieuwjaar zou moeten verlichten.

Een committee van erkende functionarissen dat het moeilijk is een regelrecht verbod op vuurwerk af te dwingen, gezien de historische connectie van het land met het uitvinden van deze oogverblindende vertoningen.

Uit officiële gegevens uit 2017 bleek dat 444 steden aanvankelijk een vuurwerkverbod hadden opgelegd. In de loop der jaren hebben sommige steden echter de beperkingen versoepeld, waardoor vuurwerkshows op specifieke tijden en op bepaalde locaties zijn toegestaan. Toch hebben recente mededelingen in veel provincies de dialoog over het verbod nieuw leven ingeblazen, waardoor burgers hun recht op vuurwerk op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter, hebben doen gelden.

De oorsprong van dit opmerkelijke debat gaan 2000 jaar terug naar de folklore, waarbij de uitvinding van vuurwerk wordt toegeschreven om het mythische beest Nian aan de vooravond van het nieuwe maanjaar af te weren. Ondanks incidenteel verzet tegen verboden, vooral tijdens de recente opheffing van de Covid19 beperkingen, blijven de milieu- en veiligheidsargumenten vóór het verbod bestaan.

Een Weibo-gebruiker beweerde dat mensen het recht hebben om vuurwerk te kopen en te gebruiken, waarbij hij de culturele betekenis van de traditie benadrukte. Een tegenargument van een andere Weibo-gebruiker benadrukte echter de noodzaak van regulering vanwege vervuiling en veiligheidsrisico’s.

Uit een online peiling van de officiële Beijing Youth Daily kwam een ​​verrassende statistiek naar voren: meer dan 80% van de respondenten sprak zijn steun uit voor vuurwerk tijdens het Lentefestival, de belangrijkste feestdag van China. Sommige critici vonden ironie in het verbod, vooral nadat de Verenigde Naties het “lentefestival” officieel hadden erkend als een mondiale feestdag, een actie die werd gevierd door Chinese functionarissen, zo las uw nieuwsbeer in de Bangkok Post.

In de provincie Hunan, een belangrijk knooppunt voor de productie van vuurwerk, schoot de export van januari tot november omhoog naar 4,1 miljard yuan (ongeveer 20 miljard baht), waarmee de binnenlandse verkoop werd overtroffen en een nieuwe explosieve dimensie aan dit verhelderende debat werd toegevoegd.

Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!