CAMBODJA:– In het afgelopen jaren is een enorme vis in de Mekong-rivier gevangen, waarvan werd aangenomen dat deze was uitgestorven. “De grote zalmkarper is een symbool van de Mekong-regio”, Chheana Chhut, onderzoeker bij het Instituut voor onderzoek en ontwikkeling van binnenvisserij in Phnom Penh, Cambodja.
Deze roofvis kan tot 1,20 meter lang worden en heeft een opvallende knop aan de punt van zijn onderkaak. Een opvallende gele vlek omringt zijn ogen.
Met de laatste bevestigde waarneming in 2005 “lijkt het erop dat deze vissoort tientallen jaren uit de Mekong-regio is verdwenen”, zo schreef Mr. Chheana, co-auteur van een onderzoek dat afgelopen maandag online werd gepubliceerd in het tijdschrift Biological Conservation en dat de recente waarnemingen documenteert. .
Deze ongedateerde foto van Chhut Chheana toont een grote zalmkarper, herontdekt in Cambodja. (Chhut Chheana/Wonderen van de Mekong via AP)
Sinds 2017 hebben biologen die trekvissoorten in Cambodja volgen relaties opgebouwd met lokale vissersgemeenschappen, waarbij ze hen hebben gevraagd eventuele ongebruikelijke waarnemingen te melden.
Zo kwamen de drie gigantische zalmkarpers die tussen 2020 en 2023 in de Mekong-rivier en een zijrivier in Cambodja werden aangetroffen, onder de aandacht van onderzoekers.
“Ik was echt verrast en opgewonden toen ik de echte vis voor het eerst zag”, zegt Bunyeth Chan, co-auteur en onderzoeker aan de Svay Rieng Universiteit in Cambodja.
Onderzoekers zeggen dat de waarnemingen hen nieuwe hoop geven over het lot van de soort. Een bijnaam voor de soort is ‘spookvis’.
“Deze herontdekking is heel opwindend, positief nieuws”, zegt Zeb Hogan, een visbioloog aan de Universiteit van Nevada, Reno, die deel uitmaakte van het team.
Maar het lot van de vis brengt ook de gevaren onder de aandacht waarmee alle trekkende soorten in de Mekong worden geconfronteerd, die te maken hebben met industriële vervuiling en overbevissing.
Er zijn ruim 700 dammen gebouwd langs de rivier en haar zijrivieren en er zijn zeer weinig functionele ‘vispassages’ om soorten te helpen bij het navigeren door obstakels, zegt Brian Eyler, directeur van het Zuidoost-Azië Programma van het Stimson Center in Washington, die niet betrokken was bij het onderzoek.
De biologen zeiden dat ze hopen dat de samenwerking met lokale gemeenschappen in Thailand en Laos hen in staat zal stellen te bevestigen of de vis nog steeds in andere delen van de Mekong rivier zwemt.