Hoogste baas van de nationale politie Thailand beveelt landelijk optreden tegen overbeladen vrachtwagens

BANGKOK:-  De hoofdcommandant van de nationale politie, politiecommissaris-generaal Damrongsak Kittiprapas, heeft zijn organsitbevolen hard op te treden tegen overbeladen vrachtwagens in het hele land nadat vorige week was onthuld dat ze “steekpenningen” betaald werden.

Het omkopingsschandaal met stickers kwam aan het licht nadat Wiroj Lakkhanaadisorn, een gekozen parlementslid van de Move Forward Party, zei dat overbeladen vrachtwagens met speciale stickers nooit werden aangehouden en dat hun chauffeurs nooit werden gearresteerd.

Politie-generaal Damrongsak heeft gisteren een memorandum ondertekend met de plv.  politiechefs van de provinciale afdelingen, inspecteurs-generaal en politiecommissarissen om het publiek gerust te stellen dat er stappen worden ondernomen om het probleem op te lossen. 

Er zullen meer controleposten worden opgezet om zware vrachtwagens en andere illegale activiteiten aan te pakken, zoals vrachtwagens die harde geluiden maken of zwarte rookpluimen uitstoten, zo stond in het memorandum geschreven.

De memo instrueert agenten ook om geen steekpenningen van vrachtwagenchauffeurs te accepteren of te vragen. De functionarissen die bij het schandaal betrokken zijn, zullen zowel juridische als disciplinaire sancties opgelegd krijgen. 

Khun Wiroj en de president van de Land Transport Association of Thailand zullen volgende week worden uitgenodigd om meer details over de zaak te geven, zei inspecteur-generaal van politie Pol Gen Wisanu Prasartthong-osod.

De Thaise anti-corruptieorganisatie , het ACT, zei ondertussen dat de cultuur van omkoping diep geworteld is in de samenleving en wijdverspreid is in verschillende bedrijven, zoals loterijverkopers, reisbureaus en restaurants. Mana Nimitmongkol, secretaris-generaal van de ACT, vertelde de Bangkok Post dat de omkopingsstickers al zeker 20 jaar bestaan. “Steekpenningen zijn wijdverspreid in dit land omdat mensen niet de moed hebben om aangifte te doen, terwijl degenen die bij de misdaad betrokken zijn, inclusief hoge ambtenaren, nooit ter verantwoording worden geroepen”, zei hij.

“Ik denk dat beide partijen (de omkopers en de omkopers) de schuld hebben. Sommige mensen betalen steekpenningen omdat ze illegale handelingen plegen en niet gepakt willen worden, terwijl anderen steekpenningen betalen om de procedure te versnellen of om autoriteiten vrij te pleiten die hen ongegrond hebben beschuldigd”, voegde hij eraan toe. Surveillance op sociale media en een decreet over de Digital Government Development Agency, die online klachten in behandeling neemt, kunnen het probleem helpen oplossen, zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!