PATTAYA:- Het windturbine project om energie op te wekken op Koh Larn in Pattaya is naar verluidt een verspilling van middelen en geld geworden nadat critici beweerden dat de turbines al lange tijd defect waren en dat de stad niet genoeg geld had om ze te repareren.
Het turbineproject, gelegen in de Khao Nom Sao-berg nabij Samae Beach, werd in 2006 gestart met een budget van 95 miljoen baht. Het doel was om elektriciteit op te wekken via wind- en zonne-energie voor 489 huishoudens (ongeveer 3.000 mensen) op Koh Larn.
Het project, beheerd door de Rajamangala Universiteit van Technologie Thanyaburi, beloofde de stad te behoeden voor brandstofkosten en het toerisme te stimuleren. Het project omvatte de bouw van een controlegebouw, een pijlstaartrogvormig gebouw voor toeristische attracties en 45 windturbines. Het doel was om 200 megawatt te genereren voor de afvalwaterzuiverings- en verlichtingssystemen van het eiland voordat de huishoudens van voedsel konden worden voorzien.
Het project werd echter een compleet fiasco
Critici zeiden dat vijf jaar nadat de bouw in 2010 was voltooid, de windturbines niet meer functioneerden en geen stroom meer konden produceren. Het was duidelijk dat dit te wijten was aan de hoge onderhoudskosten die verband hielden met de verouderende infrastructuur, waardoor de stad naar verluidt het hele project had stopgezet.
Ondanks het feit dat het niet functioneerde, prezen bepaalde functionarissen in Pattaya het project aan als een toeristische attractie vanwege de fotogenieke aantrekkingskracht ervan. Critici voerden echter aan dat dit een verspilling van belastinggeld was, omdat het project zijn oorspronkelijke doelstellingen, zoals beloofd, niet volledig kon verwezenlijken. Het forse budget, zo voegden critici toe, had ook beter kunnen worden gebruikt voor onderwijs, gezondheidszorg of het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen op Koh Larn.
Volgens interne verslagen onderzoeken de National Anti-Corruption Commission, het Bureau van de Auditor-Generaal van Thailand en het Office of Public Sector Anti-Corruption Commission het project op mogelijke onregelmatigheden.
Dit mislukte initiatief herinnert ons aan het belang van goede onderhoudsplannen, zo merkt Olleke Bolleke fijntjes op. De huidige stadsfunctionarissen hebben geen commentaar gegeven op de situatie, hoewel ze achttien jaar geleden uiteraard niet betrokken waren bij het oorspronkelijke project.
Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: Siamrath
Er is in Thailand minimaal 300 dagen per jaar zon en zelden wind, waarom dan geen zonnepanelen???