BANGKOK:- Een voormalig voorzitter van het invloedrijke juridische adviesbureau Baker McKenzie in Bangkok heeft gesuggereerd dat de controversiële aankondiging van de Thaise belastingdienst voor de rechtbank zou kunnen worden aangevochten.
Khun Kitipong Urapeepattanapong zei dat de belastingdienst een bestaande code herinterpreteert die al 38 jaar van kracht is, zo las uw nieuwsbeer in de ‘Thai Examiner’. Het is geen wet, noch een bestuurs- of ministeriële regeling en kan zeker met grote kans op succes bij de rechter worden aangevochten. Hij voerde aan dat in deze omstandigheden een nieuwe wet of koninklijk besluit nodig was.
De Thaise belastingdienst heeft afgelopen september een besluit uitgevaardigd waarin staat dat er vanaf januari 2024 belasting moet worden betaald over inkomsten uit het buitenland, ongeacht wanneer het geld is verdiend. Hierdoor veranderde de regel uit 1985, volgens welke inkomen alleen belastbaar was als het werd overgedragen in hetzelfde jaar waarin het werd verdiend.
Veel expats, waarschijnlijk de meesten, zijn bezorgd dat de belastingdienst hen zal gaan belasten op inkomsten die in hun thuisland al worden belast, met name pensioenen en socialezekerheidsuitkeringen. Als ze meer dan 180 dagen per jaar in Thailand wonen, worden ze beschouwd als fiscaal ingezetenen.
Khun Kitipong zei dat zijn standpunt wordt gedeeld door andere figuren, waaronder een voormalige rechter van het Hooggerechtshof, hoewel de belastingdienst waarschijnlijk zou beweren dat zijn laatste verklaring slechts een uitvoerend bevel is waarvoor geen tussenkomst van het parlement nodig is.
Het lijdt geen twijfel dat de belastingdienst zich in de eerste plaats wil richten op Thais of buitenlanders die in het buitenland bedrijfswinsten maken, valutaspeculanten zijn of geld op buitenlandse rekeningen hebben staan, ook in Hong Kong. Maar de belastingdienst heeft de afgelopen twee maanden geen commentaar gegeven en beweert informatie te verzamelen van de getroffenen.
Commentatoren van advocatenkantoren in Bangkok zijn verdeeld in twee groepen. Sommigen zijn van mening dat typische expats zich nergens zorgen over hoeven te maken als ze hier wonen met contant geld dat in hun thuisland al is belast. Vaak wordt verwezen naar dubbelbelastingverdragen die Thailand met zo’n zestig landen heeft gesloten.
Anderen wijzen er echter op dat verdragen ter voorkoming van dubbele belasting allemaal verschillend zijn en niet noodzakelijkerwijs geruststellend zijn voor de problemen die momenteel in Thailand spelen.
Om nog maar te zwijgen van het papierwerk dat expats jaarlijks moeten invullen om de belastingdienst te overtuigen van hun belastingvrijstelling. Sommigen suggereren dat vóór eind 2023 grote bedragen naar Thailand moeten worden overgemaakt. Intussen blijft het wachten op duidelijke informatie voortduren.
De echte oplossing is natuurlijk dat Thailand het voorbeeld van Singapore en Hong Kong volgt, waar inkomstenbelasting alleen wordt geheven over contant geld dat in de respectieve gebieden wordt verdiend.
Olleke Bolleke in Thailand