Het varkensvlees tekort door de prijsstijging beïnvloedt het kenmerkende gerechten van Trang

TRANG:- De stijging van de varkensvleesprijzen en het daaropvolgende tekort laten bij iedereen een bittere smaak in de mond achter, wat zelfs een ernstige impact heeft op Trang’s kenmerkende gebraden varkensvleesgerecht, dat tijdens het Chinees Nieuwjaar vlot over de toonbank vliegt.

Een Thaise krant schreef dat de prijs van varkensvlees in Trang steeg tot 200 baht per kg voor rood vlees, 250 baht/kg voor buik en 180 baht/kg voor gehakt , terwijl het aanbod beperkt is, waardoor veel voedselverkopers de  hoeveelheid varkensvlees in hun maaltijden.

Khun Yupin Thaensuwan, eigenaar van restaurant Ko Phao Roast Pork in het district Mueang Trang, zei dat ze vanwege de stijgende kosten de prijs van haar gebraden varkensvlees moest aanpassen van 460 baht/kg naar 550 baht.

“De beperkte aanvoer dwong ons ook om de varkens die we dagelijks roosteren te verminderen.  Vroeger roosterden we 3-4 varkens per dag, maar tegenwoordig roosteren we er nog maar 1-2 en hebben we nog steeds restjes”, zo klaagde ze.

Khun Rungrat Rotha, eigenaar van restaurant Mae Yin in het district Ban Pho, zei dat ze sinds de prijscrisis slechts één keer de prijs heeft verhoogd, van 420 baht/kg naar 500 baht.

“Als de varkensvleesprijzen blijven stijgen, moet ik deze week misschien de prijs verhogen naar 550 baht/kg”, zo waarschuwde ze.

Ook Weena Leelakosin, eigenaresse van restaurant Ban Bua Bok, heeft de prijs van haar gebraden varkensvlees moeten aanpassen naar 550 baht.

“Terwijl het Chinese Nieuwjaar dichterbij komt, zien we minder klanten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, zei ze.

“De krimpende economie en de hoge varkensvleesprijs hebben hen gedwongen hun geld zorgvuldiger te besteden, terwijl sommigen voor de gelegenheid sparen voor een grote uitgave.”

Een klant die vanuit Bangkok reist om in Trang gebraden varkensvlees te kopen, vertelde tegen een plaatselijke journalist dat hij vorig jaar slechts 400 baht/kg had uitgegeven.

“Dit jaar is de prijs gestegen tot meer dan 500 baht/kg, maar de verrukkingen maken het nog steeds de prijs waard.  Daarnaast is het begrijpelijk dat de prijsaanpassing door de prijscrisis onvermijdelijk is”, zegt hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!