BANGKOK:- Een parlementslid van de Move Forward Party (MFP) beweerde gisteren, vrijdag (3 juni) dat het leger het Nationale Agentschap voor Wetenschap en Technologie, het NSTDA voor meer dan 7,5 miljoen baht heeft ingehuurd om GT200-bomdetectoren te onderzoeken waarvan al bewezen was dat het vervalsingen waren.
Khun Jirat Thongsuwan, een parlementslid voor Chachoengsao, maakte de claim donderdag tijdens het begrotingsdebat voor 2023 in het parlement bekend.
Hij zei dat het leger hey NSTDA in maart een order heeft gegeven ter waarde van 7,5 miljoen baht om in totaal 757 GT200-bomdetectoren te testen, die elk 10.000 baht kosten.
De uitgaven worden niet weerspiegeld in de begrotingsgegevens van het ministerie, zei hij.
Eerdere inspecties van de GT200-apparaten hebben aangetoond dat elk apparaat is gemaakt van twee harde plastic stukken en geen elektronische componenten bevat, zei hij.
“Het waren niets anders dan wichelroedes. Ze zijn onderzocht en hebben bewezen niets te kunnen ontdekken. Toen ik het leger en de NSTDA om details van het contract vroeg, kreeg ik te horen dat de informatie geheim was’, zo zei het parlementslid.
Khun Jirat zei dat hij wilde dat premier Prayut Chan-o-cha, die ook minister van Defensie is, uitlegt waarom het ministerie zoveel geld besteedde aan het inhuren van de NSTDA om de apparaten te onderzoeken, ondanks wat algemeen bekend stond als vervalsingen.
Khun Jessada Denduangboripant, een bioloog aan de Chulalongkorn Universiteit en één van de eerste Thaise experts die de GT200-zwendel ontdekte, schreef op Facebook dat hij teleurgesteld was dat de NSTDA, waarvoor veel academici werken, betrokken was bij de klus.
“Omdat het algemeen bekend was dat de apparaten slechts stukjes plastic waren, waarom zou je dan tijd verspillen aan het een voor een onderzoeken?” , zo postte khun Yessada.
Gisteren zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie, generaal Kongcheep Tantravanich, dat het leger een rechtszaak had aangespannen tegen een dealer en dat de centrale administratieve rechtbank het bedrijf veroordeelde tot het betalen van 683 miljoen baht aan schadevergoeding.
Het bedrijf ging in beroep bij de hoogste administratieve rechtbank. Het kantoor van de procureur-generaal adviseerde vervolgens om elk van de GT200-apparaten te onderzoeken.
“Daarom was één onderzoek essentieel voor deze zaak”, zei generaal Kongcheep.
Minstens 15 agentschappen zouden tussen 2005 en 2010 1.398 valse detectoren op afstand hebben verkocht met een waarde van meer dan 1,13 miljard baht van het Britse bedrijf Global Technical Ltd. gekocht.
Het Thaise leger, de grootste koper van de GT200-toestellen, gebruikte vooral in het onrustige zuiden de toestellen, die ook drugs en andere stoffen zouden kunnen opsporen.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: bangkokpost.com